Επιστρέφουν οι εκθέσεις Detrop-Oenos με αφιέρωμα στο λάδι και την ελιά
Η τιμώμενη Περιφέρεια και οι εκατοντάδες εκθέτες.
Δυναμική επιστροφή θα κάνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο (18-20/02) οι εκθέσεις Detrop- Oenos στους χώρους της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση των εκθέσεων, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για δύο αξιόπιστα brand names, με μια επιτυχημένη πορεία στη βιομηχανία τον τροφίμων και των ποτών, οι οποίες παίρνουν τη σκυτάλη από την πετυχημένη Zootechnia.
Τιμώμενη Περιφέρεια και εκατοντάδες εκθέτες
Ο κ. Τζήκας υπογράμμισε ότι στις φετινές εκθέσεις τιμώμενη Περιφέρεια είναι αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τις τρεις μέρες λειτουργίας οι εκθέτες θα ξεπεράσουν τους 420 από 10 χώρες, ενώ από την άλλη, οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες θα είναι από 19 χώρες. Ακόμα, θα διεξαχθούν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Η πρώτη zero waste έκθεση της Helexpo
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Τάσος Τζήκας αναφέρθηκε στη συνεργασία της Helexpo με την εταιρεία με σκοπό οι εκθέσεις Detrop και Oenos να είναι οι πρώτες “Just Go Zero Exhibition Events” με σκοπό τον μετασχηματισμό των περιπτέρων της έκθεσης σε χώρους ορθής διαλογής για την καλύτερη δυνατή ανάκτηση των υλικών.
Αφιέρωμα στην ελιά και το λάδι
Όπως υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα ελιάς και ελαιολάδου, Golden Olive Expo, ενώ θα διοργανωθούν και οι Διεθνείς Διαγωνισμοί Ελιάς και Ελαιολάδου, Olive Oil Trophy και Table Olives Trophy.
Μάλιστα, οι κκ. Τζήκας και Ποζρικίδης επισήμαναν πως με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθούν και να καθιερωθούν η ελιά και το λάδι ως ελληνικά προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά την Golden Olive Expo που θα παρουσιαστεί στη Detrop, αποτελεί ένα αφιέρωμα στην ελιά και στις ποικιλίες του ελαιόλαδου, με σκοπό να εξελιχθεί σε ισχυρό εργαλείο εξωστρέφειας για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της ποιότητας και ποικιλομορφίας των υγιεινών ιδιοτήτων της ελιάς και του ελαιόλαδου, από την καλλιέργεια, παραγωγή και επεξεργασία μέχρι την τυποποίηση και την προώθησή του, τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά.
Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένη εκθεσιακή ενότητα για την προβολή των προϊόντων του κλάδου, αλλά και χώρο γευσιγνωσίας και networking, όπου οι αγοραστές, Έλληνες και ξένοι, θα μπορούν να δοκιμάσουν σε περιβάλλον Β2Β τις ποικιλίες ελιάς και ελαιόλαδου, να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και όλα τα προϊόντα που συμμετέχουν στο Olive Trophies. Ακόμη, θα υπάρξει μια κεντρική σκηνή όπου θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και παρουσιάσεις σχετικές με το αφιέρωμα.
Οι παράλληλες εκθέσεις
Στο πλαίσιο της Detrop και σε ειδική τελετή στις 18 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν επίσης οι νικητές των Food Experts’ Awards 2023, των διεθνών βραβείων καινοτομίας και αριστείας του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθούν ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας εξαιρετικών ελαιόλαδων Olive Oil Trophy και ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Επιτραπέζιων Ελιών ”Τable Olives Trophy” όπου μπορούν να συμμετάσχουν τόσο οι εκθέτες της Detrop 2023 όσο και επιχειρήσεις του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο περίπτερο 16 θα πραγματοποιηθεί επίσης ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης από την Παγκόσμια Ένωση Αρχιμαγείρων, o οποίος περιλαμβάνει 27 διαφορετικές κατηγορίες.
Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται και το Detrop Bites, όπου θα παρουσιαστούν τα προϊόντα των εκθετών μέσα από συνδυασμούς των εδεσμάτων που θα δημιουργεί ζωντανά η ομάδα των chef-συνεργατών, αλλά και το Pairing Bar, όπου οι οίνοι της Oenos θα συνδυαστούν με τρόφιμα εκθετών της Detrop σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία.
Στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν μεταξύ άλλων το παρών ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα προϊόντα του τόπου του, τα οποία αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την περιοχή, ο Βασίλης Δελησταμάτης Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΑΜΘ, ο τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας ΑΜΘ Σωτήρης Μπάτος, και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ Αλέξης Τσαξιρλής.
Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 19:00 και Δευτέρα 10:00 – 18:00