Δυο αδέρφια από την Καστοριά πήραν το βραβείο του «καλύτερου παραγωγού βιολογικών προϊόντων» στην Ευρώπη
Από την Πολυκάρπη Καστοριάς στα “EU Organic Awards για το 2023” - Ο Θωμάς Μόσχος στο TheOpinion
Η αλήθεια είναι πως το να συναντάς επιχειρήσεις που μετρούν πάνω από 100 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χάρη στις γενιές που ακολουθούν, δεν είναι κάτι σύνηθες.
Ποσω μάλλον όταν τα πρόσωπα που βρίσκονται τώρα στο «τιμόνι», πριν λίγους μήνες βραβεύτηκαν στα “EU Organic Awards για το 2023” στην κατηγορία του καλύτερου «παραγωγού βιολογικών προϊόντων» στην Ευρώπη.
Ο λόγος για τα δίδυμα αδέρφια Μόσχου από την Πολυκάρπη Καστοριάς, τον Χρήστο και τον Θωμά, οι οποίοι κατάφεραν παρά τις αντιξοότητες να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης τόσο για τη φάρμα τους όσο και για τα βιολογικά προϊόντα που παράγουν στο τυροκομείο τους.
Γι αυτούς η συνέχιση της επιχείρησης δεν ήταν μονόδρομος, αλλά επιλογή, όπως λέει στο TheOpinion ο Θωμάς Μόσχος. «Και εγω και ο αδερφός μου είχαμε προτάσεις να δουλέψουμε, ακόμα κι όταν σπουδάζαμε. Όμως δε μπορούσα να πάω αλλού», προσθέτει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τις διαφορές μεταξύ των μεγάλων εταιριών παρόμοιου περιεχομένου και των μικρότερων, όπως αυτής που διοικούν οι ίδιοι, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν κοινές προκλήσεις, όμως διαφέρει κατά πολύ ο τρόπος αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, μια τράπεζα εγκρίνει πιο εύκολα ένα μεγάλο δάνειο σε μια μεγάλη επιχείρηση, απ’ ότι σε μια μικρότερη.
Ο δρόμος για το βραβείο ήταν… δύσβατος
Μπορεί το βραβείο που κέρδισαν να έφερε χαμόγελα, όμως μεχρι εκεί ο δρόμος δεν ήταν καθόλου ρόδινος.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συνάντησαν ήταν η κατασκευή του τυροκομείου, για την οποία χρειάστηκαν πέντε χρόνια, από το 2013 έως το 2018 εξαιτίας της… μάστιγας της γραφειοκρατίας. Ακολούθησαν προβλήματα οικονομικά, εξαιτίας των capital controls, αδειοδοτήσεων είτε για τις εγκαταστάσεις, είτε για την παραγωγή, ακόμα και για τη «γνησιότητα» της βιολογικής προέλευσης των προϊόντων γιατί δεν είχαν ανανεωθεί σωστά οι λίστες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!
Από την άλλη, σχετικά με τη βράβευση ο Θωμάς Μόσχος αποκαλύπτει ότι «ενώ ο κ. Αυγενάκης μας έστειλε συγχαρητήρια, στο βραβείο δεν εμφανίστηκε κανένας. Ούτε ευρωβουλευτές, ούτε οι απεσταλμένοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ήταν ακριβώς πάνω από την αίθουσα που βραβευόμασταν»!
Η καινοτομία που ξεχώρισε
Το βραβείο του καλύτερου «παραγωγού βιολογικών προϊόντων» στην Ευρώπη, απονεμήθηκε στα δυο αδέρφια για το σύνολο της δουλειάς τους, όμως μια ήταν η καινοτομία που ξεχώρισε.
Αυτή ήταν ότι «το γάλα μας δε μετακινείται πολύ. Θα το αρμέξουμε, θα το μεταφέρουμε στο τυροκομείο και θα το φιλτράρουμε ζεστό. Το γάλα για να το φιλτράρεις πρέπει να είναι ζεστό. Η βιομηχανία το επιλέγει κρύο, το πηγαίνει, το ζεσταίνει, το φιλτράρει και το ξανά κρυώνει και μετά το δουλεύει».
Μια ακόμη καινοτομία είναι το τυρί «κανιάκι», το οποίο δημιουργείται όταν αναμειγνύεται το ζεστό με το κρύο γάλα και δε χρειάζεται την επεξεργασία που απαιτεί το κασέρι.
Τέλος, μας λέει ο κ. Μόσχος, ένα ακόμη πλεονέκτημά τους ήταν ότι τα προϊόντα τους, κατά 85% πωλείται τοπικά στην Καστοριά, με την ακτίνα να μη ξεπερνά τα 12 χιλιόμετρα. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ χαμηλό αποτύπωμα», τονίζει.
Αξίζει να αναφερθεί πως και οι τροφές που καταναλώνουν τα ζώα τους είναι βιολογικές καθώς παράγονται από τους ίδιους, από καλλιέργειες σιτηρών.
Οι στόχοι για το μέλλον
Στους στόχους για το μέλλον ο Θωμάς Μόσχος κατατάσσει τον διπλασιασμό της παραγωγής γάλακτος, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τα προϊόντα τους, αλλά και να αυξηθεί το δίκτυο της χρονδρικής πώλησης.
Στην ερώτηση για την επόμενη γενιά, ο ίδιος μας λέει πως υπάρχει μέσω των τριών παιδιών τους, όμως στο αν αισθάνεται αισιόδοξος για όσα έρχονται, η απάντηση ήταν πως «νιώθω επιφυλακτικός. Δε ξέρω πούπηγαίνουν τα πράγματα. Δεν έχουμε τους κατάλληλους πολιτικούς να μας στηρίξουν, αλλά και η Ευρώπη δε ξέρω πού το πηγαίνει. Όλα δείχνουν ότι στηρίζονται περισσότερο οι έμποροι, παρά οι παραγωγοί».