Σοκολατένια μελομακάρονα με… βρώμη!
Το παραδοσιακό γλύκισμα των Χριστουγέννων, αποκτά μία... ιδιαίτερη διάσταση
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν παραδοσιακά γλυκίσματα στην ελληνική κουζίνα, με το «αιώνιο δίλλημα» αναφορικά με το ποια από τα δύο είναι καλύτερα, να ακολουθεί.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ενώ αγαπούν τα μελομακάρονα, αποφεύγουν να τρώνε γλυκά ακόμη και στις γιορτές. Γι’ αυτούς, υπάρχει η λύση που ακούει στο όνομα «μελομακάρονα με βρώμη».
Αναλυτικά τα υλικά και η εκτέλεση της συνταγής:
Υλικά για τα μελομακάρονα:
-175 γρ. βρώμη
-150 γρ. καρύδια
-15 με 20 χουρμάδες
-1 κ.σ. μέλι
– Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι, (από 1 πορτοκάλι)
-Ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 πορτοκάλι)
-1/4 κ.γ. κανέλα
-1/4 κ.γ. γαρίφαλο
-1 κ.γ. κονιάκ
Υλικά για την επικάλυψη:
-Μία κουβερτούρα
-Λίγα καρύδια
-1 κ.σ. γάλα αμυγδάλου
-Μαργαρίνη στη μύτη του κουταλιού, του γλυκού

Προεργασία:
Πριν ξεκινήσουμε τα μελομακάρονα, θα αλέσουμε την βρώμη στο μούλτι, μέχρι να πάρει την μορφή αλευριού. Θα τρίψουμε στο μούλτι για πολύ λίγο τα καρύδια και θα μουλιάσουμε στο νερό τους χουρμάδες, από τους οποίους έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι.
Εκτέλεση:
-Βάζουμε σε ένα μπολ την βρώμη και περνάμε από το μούλτι τους μουλιασμένους και μαλακούς χουρμάδες, μαζί με την κανέλα, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
-Λιώνουμε τους χουρμάδες μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
-Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ με την βρώμη το μείγμα με τους χουρμάδες καθώς και τα θρυμματισμένα καρύδια (μερικά από αυτά, τα αφήνουμε στην άκρη για ντεκόρ)
-Αφού το μείγμα είναι έτοιμο, ξεκινάμε να ζυμώνουμε το μείγμα σε σχήμα μελομακάρονου.
-Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα αμυγδάλου και το αφήνουμε μέχρι να ζεσταθεί, σε χαμηλή θερμοκρασία.
-Προσθέτουμε την κουβερτούρα σπασμένη, λίγη μαργαρίνη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
-Βουτάμε τα μελομακάρονα ένα ένα μέσα στην σοκολάτα.
-Γαρνίρουμε με λίγα τριμμένα καρύδια και απολαμβάνουμε, αφότου παγώσει η σοκολάτα.