«Θύμα» της κλιματικής αλλαγής η μουστάρδα
Οι παραγωγοί της μουστάρδας Dijon, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Παρότι έχει πάρει το όνομά της από την ιστορική πρωτεύουσα της περιοχής τους Βουργουνδίας, αυτό δε συνεπάγεται ότι η παραγωγή της είναι περιορισμένη εκεί.
Η παρασκευή της μουστάρδας Dijon διέπεται από αυστηρά κριτήρια. Πρέπει να είναι κρεμώδης, λεία και πικάντικη, ως προϊόν παρασκευής από αποφλοιωμένους μαύρους ή/και καφέ σιναπόσπορους, με την προσθήκη λευκού κρασιού, μπαχαρικών και αγουρίδας.
Ωστόσο ο μαύρος και καφέ σιναπόσπορος, το βασικό συστατικό για την παρασκευή της Dijon, έχει αρχίσει να λιγοστεύει, βυθίζοντας τον κλάδο σε κρίση.
Βασική αιτία: η κλιματική αλλαγή.
Πάνω από το 80% των σπόρων μουστάρδας που χρησιμοποιούνται στη Γαλλία για την παρασκευή της Dijon παράγεται στον Καναδά.
Ωστόσο, όπως αναφέρει τελευταία έκθεση του καναδικού υπουργείου Γεωργίας, «η παραγωγή για την περίοδο 2021-2022 μειώθηκε κατά 28%, λόγω πτώσης της απόδοσης», μετά την ιστορική ξηρασία που καταγράφηκε στα δυτικά του Καναδά τους περασμένους μήνες.
«Συνεπώς», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, «η μέση τιμή θα πρέπει να διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2020-2021 και να ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ των 1.700 δολαρίων ανά τόνο».
Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν επιπλέον αυξήσεις του κόστους και σε άλλες πρώτες ύλες όπως τα υλικά συσκευασίας και το λευκό κρασί.
Ο όψιμος παγετός που έπληξε φέτος τους γαλλικούς αμπελώνες και τα συνεπακόλουθα προβλήματα στην παραγωγή έχουν αυξήσει κατά 30% την τιμή του λευκού κρασιού, κατά 100% δε του παραγόμενου στη Βουργουνδία.
Λόγω μειωμένης προσφοράς, εν τω μεταξύ, πολλά εργοστάσια μουστάρδας Dijon έχουν περιορίσει την παραγωγή τους, «ψαλιδίζοντας» κι άλλο τα περιθώρια του κέρδους.
Πηγή: Οικονομικό Ταχυδρόμος