Μια νέα γευστική αλλά και ταυτόχρονα κοινωνική κουζίνα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι Θεσσαλονικείς, με το εστιατόριο «Amalin» να ανοίγει τις πόρτες του.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, Γιαννούλα Μάγγα, μίλησε στο TheOpinion για την κίνηση αυτή, τον κοινωνικό χαρακτήρα του εστιατορίου, αλλά και όλες τις γεύσεις που θα μπορεί να δοκιμάσει ο κόσμος, για να έρθει πιο κοντά με τη ρομανί κουζίνα.
«Μετά από 20 χρόνια, είχαμε την ανάγκη να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, στην πράξη» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως το εστιατόριο Amalin», που σημαίνει «Φίλοι» θα έχει μη κερδοσκοπικό, αλλά έντονα κοινωνικό χαρακτήρα.
Ανθρωπιά και αλληλεγγύη μέσω του φαγητού
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην στην οδό Καραολή και Δημητρίου 28, οι τελευταίες εργασίες, δίνουν ζωή στο ρομανικό εστιατόριο, στο οποίο θα εργάζονται γυναίκες Ρομά, οι οποίες σύμφωνα με την κυρία Μάγγα «Νιώθουν πλέον έτοιμες να γεφυρώσουν την σχέση και το δέσιμο τους με την υπόλοιπη κοινωνία, με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή το φαγητό».
«Θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά με όλους. Το εστιατόριο είναι ένας τρόπος για περισσότερη αλληλεγγύη και ανθρωπιά, απέναντι σε όλους».
Το γεφύρωμα των πολιτισμών περνάει απ’ το στομάχι
Όλες οι γεύσεις που θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης στο «Amalin» θα είναι καθαρά ρομανικής κουζίνας. Το εστιατόριο θα έχει την ευκαιρία να διαδώσει γεύσεις, κουλτούρα αλλά και παράδοση της κοινωνίας των Ρομά, μέσω του φαγητού. «Σίγουρα δεν μπορείς να τα μάθεις όλα για τους Ρομά, αλλά θα είναι μια πρώτη καλή ‘’γεύση’’ » ανέφερε η κυρία Μάγγα.
Εκτός των άλλων, η προεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, τόνισε και την σημαντικότητα της κουλτούρας και της παράδοσης της ρομανικής κουζίνας και στην νέα γενιά. Πιο χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Δίνουμε βάση σε άλλα θέματα που ταλαντεύουν την φυλη των τσιγγάνων και αφήνουμε πράγματα να χάνονται. Ένα από αυτά είναι και η παράδοση μας, γιατί είναι η ταυτότητα μας».
Γεύσεις γνωστές αλλά με ρομανική μαεστρία
Στο «Amalin» που σε λίγες μέρες θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό, θα υπάρχουν αλμυρά και γλυκά πιάτα, που οι Ρομά αγαπούν να μαγειρεύουν και να τρώνε.
Ένα από πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι το «εορταστικό» γεμιστό αρνάκι και το πιλάφι. Στο εστιατόριο θα υπάρχουν λαδερά φαγητά αλλά και παραδοσιακές πίτες.
Την κουζίνα του «Amalin», που θα είναι ανοιχτό καθημερινά, θα πλαισιώσουν για αρχή πέντε γυναίκες από τον Δενδροπόταμο. Ανάλογα με την κινητικότητα, θα υπάρξουν κι άλλες προσθήκες, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετείται σωστά ο κόσμος.