«Μπλε και μαύρο» φαγητό, προϊόντα χειροποίητα με ατελές σχήμα και κρέας από… αέρα θα περιλαμβάνει η διατροφή στο σύντομο μέλλον, όπως ανέφερε η Food Futurologist Δρ. Morgaine Gaye, στο πλαίσιο του «CEO Breakfast», με θέμα «The Future of Food» που διοργάνωσε χθες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Δρ. Gaye, αυτές θα είναι κάποιες από τις νέες τάσεις στη διατροφή των μελλοντικών καταναλωτών, οι οποίες εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας. Ακόμη, τα τρόφιμα αυτά, θα περιέχονται μόνο σε βρώσιμες ή επαναπληρώσιμες συσκευασίες, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια της παραμικρής απώλειας.
Προλογίζοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε ότι: «Στόχος μας είναι η ανάλυση των τάσεων σε τομείς της οικονομίας, που αναπόφευκτα στο μέλλον θα επηρεάσουν την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Τα «άσχημα» φαγητά και οι φαγώσιμες συσκευασίες
Η Δρ. Gaye, που εξετάζει τα τρόφιμα από κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική και γεωπολιτική σκοπιά, καθώς και από την πλευρά των τάσεων και του branding, σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά για τους καταναλωτές η συσκευασία αλλά και η σπατάλη τροφίμων.
Κατά την άποψή της οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες των τροφίμων είναι ήδη ξεπερασμένες, με τα βρώσιμα περιτυλίγματα και τις επαναχρησιμοποιούμενες, επαναπληρώσιμες συσκευασίες να κερδίζουν πόντους στο άμεσο μέλλον.
Ακόμη και τα τρόφιμα που δεν μπορούν να καταναλωθούν, όπως το ληγμένο γάλα ή το τυρί, μπορούν να μεταμορφωθούν σε υφάσματα για ρούχα, ενώ τα υπολείμματα, σε διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα μέχρι και έπιπλα.
Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές φαίνεται να απομακρύνονται από τα προϊόντα διατροφής που φαίνονται τέλεια, αναζητώντας οτιδήποτε είναι πιο κοντά στο φυσικό σχήμα και χρώμα. «Η εποχή της τελειότητας έχει τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξατομικευμένη δίαιτα βάσει DNA
Η πιο «οικολογική» διατροφή, με σταδιακή κατάργηση των συσκευασιών των τροφίμων, δεν είναι η μόνη τάση που θα δούμε τα επόμενα δέκα χρόνια. Σημαντικό ρόλο αποκτά και η τεχνολογία.
Με βάση το μικροβίωμα του καθενός, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία μας, αλλά και του DNA, μια φορητή συσκευή, θα αναγνωρίζει μέσω της αναπνοής, διάφορες ελλείψεις σε βιταμίνες, ή δυσανεξίες.
Εάν, για παράδειγμα, κάποιος έχει έλλειψη βιταμίνης Κ ή Β12, θα σαρώνει με τη φορητή του συσκευή, τα ντουλάπια, το ψυγείο ή τα ράφια του σούπερ μάρκετ και έτσι θα γνωρίζει ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώσει ανάλογα με τις ανάγκες του.
Κρέας και θαλασσινά από… αέρα
Η μετατροπή του… αέρα σε φαγητό -από κοτόπουλο ή μοσχαρίσια μπριζόλα μέχρι φιλέτο σολομού- είναι ακόμα μία από τις τάσεις, στις οποίες αναφέρθηκε η επιστήμονας.
Το κρέας από αέρα, παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας παρόμοιας με τον τρόπο παρασκευής της μπίρας και του γιαουρτιού, τη ζύμωση.
Συγκεκριμένα, διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο και άζωτο, αναμιγνύονται με νερό και μεταλλικά θρεπτικά συστατικά για να δημιουργήσουν μία βάση, κάτι σαν αλεύρι, με προφίλ αμινοξέων παρόμοιο με αυτό του πραγματικού κρέατος. Δηλαδή, περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, επομένως είναι μία πλήρης πρωτεΐνη. Στη συνέχεια, το «αλεύρι» αυτό επεξεργάζεται για να μιμηθεί το κοτόπουλο, τα θαλασσινά ή το βόειο κρέας.
Σημειώνεται ότι η ιδέα της παρασκευής τροφής από αέρα, προήλθε για πρώτη φορά από τη NASA τη δεκαετία του 1960. Οι ερευνητές έψαχναν έναν τρόπο να ανακυκλώσουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν οι αστροναύτες και συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν βρώσιμο υλικό. Ωστόσο, η NASA σύντομα απέρριψε την ιδέα και προχώρησε σε άλλα σχέδια.