Έμβρυα στη μήτρα κατσούφιασαν αφού οι μητέρες τους έφαγαν λάχανο, αλλά χαμογέλασαν αφού έφαγαν καρότο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε περίπου 100 έγκυες γυναίκες και τα έμβρυά τους στην Αγγλία.
Η μελέτη προσέφερε μια σπάνια ματιά στο πώς τα έμβρυα ανταποκρίνονται στις γεύσεις σε πραγματικό χρόνο.
Οι ερευνητές έδωσαν στις συμμετέχουσες γυναίκες κάψουλες που περιείχαν εκδοχές σε σκόνη των δύο τροφών. Τριάντα πέντε γυναίκες κατανάλωσαν το ισοδύναμο ενός μέτριου καρότου και 34 γυναίκες κατανάλωσαν το ισοδύναμο 100 γραμμαρίων ψιλοκομμένου λάχανου. Οι υπόλοιπες 30 γυναίκες δεν κατανάλωσαν τίποτα από τα δυο.
Είκοσι λεπτά αργότερα, οι εξετάσεις με υπερήχους έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα έμβρυα που εκτέθηκαν στη γεύση του λάχανου έμοιαζαν να μορφάζουν, ενώ τα περισσότερα εκτεθειμένα στο καρότο φάνηκαν να γελούν.
«Είμαστε οι πρώτοι που θα μπορούσαμε πραγματικά να δείξουμε σε υπερηχογράφημα τις εκφράσεις του προσώπου σε σχέση με το φαγητό που μόλις κατανάλωσε η μητέρα», δήλωσε η Νάτζα Ράισλαντ, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής της Έρευνας Εμβρύου και Νεογνών του Πανεπιστημίου Durham.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το αμνιακό υγρό που περιβάλλει ένα έμβρυο μπορεί να έχει διαφορετικές μυρωδιές ή γεύσεις ανάλογα με τη διατροφή μιας εγκύου.
Τα έμβρυα στη νέα έρευνα ήταν στην 32η με 36η εβδομάδα κύησης. (Μια μέση εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες από την τελευταία έμμηνο ρύση)
Οι εικόνες υπερήχων υποδηλώνουν αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες των παιδιών ή των ενηλίκων που γεύονται κάτι πικρό, είπε η Ράισλαντ, αλλά δεν είναι γνωστό εάν τα έμβρυα βιώνουν συναισθήματα με παρόμοιο τρόπο.
Οι γκριμάτσες στους υπερήχους «μπορεί να είναι απλώς οι μυϊκές κινήσεις που αντιδρούν σε μια πικρή γεύση», είπε η ίδια. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα έμβρυα είναι γνωστό ότι κάνουν διάφορες εκφράσεις.
«Αν το παρατηρήσει κανείς από την 24η έως την 36η εβδομάδα κύησης, οι εκφράσεις τους γίνονται όλο και πιο περίπλοκες».
Κατά το σχεδιασμό της νέας μελέτης, η Ράισλαντ και η ομάδα της επέλεξαν λάχανο σε σκόνη και καρότα αντί για χυμούς ή ωμά λαχανικά για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, η σκόνη διασφάλιζε ότι κάθε συμμετέχουσα κατανάλωνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων. (Ζητήθηκε επίσης από τις γυναίκες να μην καταναλώνουν τίποτα που να περιέχει καρότα ή λάχανο την ημέρα του υπέρηχου)
Οι κάψουλες χρησιμοποιήθηκαν επίσης επειδή ορισμένες έγκυες γυναίκες δεν άντεχαν τη γεύση του λάχανου και οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι οι αρνητικές αντιδράσεις τους θα επηρέαζαν τις αντιδράσεις των εμβρύων.
Τρίτον, οι κάψουλες βοήθησαν να αποτραπεί η υπερβολική αραίωση της γεύσης ενώ επεξεργαζόταν στο σώμα.
«Η πικρή γεύση μπαίνει στο λεπτό έντερο και μετά στο αίμα της μητέρας και μετά στον πλακούντα και το αμνιακό υγρό», δήλωσε η ερευνήτρια. «Αυτή η διαδικασία φαίνεται να διαρκεί περίπου 20 λεπτά και αυτό που λαμβάνετε είναι μια συγκεκριμένη αντίδραση των εμβρύων σε αυτή τη γεύση».