Ξηροί καρποί: Ψημένοι ή ωμοί;

Ξηροί καρποί: Ψημένοι ή ωμοί;
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά, πρωτεΐνες και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Το μέγεθός τους και το πόσο εύκολα γίνονται πακέτο και μπαίνουν στην τσάντα μας τους καθιστά ιδανικό υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Η κατανάλωση τόσο ωμών όσο και ψημένων ξηρών καρπών έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ποια είναι τα οφέλη των ψημένων ξηρών καρπών;

Το ψήσιμο βελτιώνει την υφή και τη γεύση των ξηρών καρπών και έχει άλλα οφέλη, όπως:

  • Διατήρηση θρεπτικών συστατικών: Οι ξηροί καρποί μπορούν να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά περισσότερο μετά τη συγκομιδή όταν ψήνονται.
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: Το ψήσιμο των ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε νερό, μειώνοντας την πιθανότητα να αλλοιωθούν ή να ταγγίσουν.
  • Απομάκρυνση ρύπων και βακτηρίων: Το ψήσιμο ξηρών καρπών σε μπορεί να καταστρέψει βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν ασθένειες όπως η σαλμονέλα. (Ναι, η σαλμονέλα από ξηρούς καρπούς είναι αληθινός κίνδυνος.)

Μειονεκτήματα των ψημένων ξηρών καρπών

Αν και οι ψημένοι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα:

  • Ακρυλαμίδιο: Το ακρυλαμίδιο είναι μια ένωση που σχηματίζεται όταν το φαγητό παρασκευάζεται με παραπάνω από 100 C. Έχει αποδειχθεί ότι το ψήσιμο ξηρών καρπών παράγει ακρυλαμίδιο, το οποίο είναι μια τοξική ένωση.
  • Λιγότερες φυτικές ίνες: Σε μια μελέτη ωμών έναντι ψημένων αμυγδάλων, τα ωμά αμύγδαλα είχαν 14,7% περισσότερες φυτικές ίνες από τα ψημένα. Οι φυτικές ίνες στα αμύγδαλα είναι ένα πρεβιοτικό που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.
  • Καταστροφή ωφέλιμων λιπαρών: Η θέρμανση των ξηρών καρπών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να δημιουργήσει μια χημική αντίδραση που βλάπτει τα λιπαρά οξέα. Τα οξειδωμένα ή κατεστραμμένα λιπαρά οξέα παράγουν ένα υποπροϊόν που μπορεί να είναι τοξικό για τον οργανισμό.

Αν καταναλώνουμε τους ξηρούς καρπούς ωμούς;

Οι ωμοί ξηροί καρποί όχι μόνο έχουν διαφορετική γεύση και υφή από τους ψημένους, αλλά έχουν και επιπλέον οφέλη:

  • Πιο υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών: Η ωμή εκδοχή ορισμένων ξηρών καρπών, όπως τα φουντούκια, μπορεί να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
  • Υψηλότερη πρωτεΐνη: Μερικοί ωμοί ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τους ψημένους.

Συνολικά οφέλη για την υγεία από τους ξηρούς καρπούς Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ξηρών καρπών, τόσο ωμών όσο και ψημένων. Είναι εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, μιας και οιξηροί καρποί περιέχουν:

  • Βιταμίνες B1, B2, B3, B6, E
  • Μαγνήσιο
  • Κάλιο
  • Χαλκό
  • Φυτικές ίνες
  • Υγιεινά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών
  • Φαινολικές ενώσεις, ευεργετικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη

Τα συστατικά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς έχουν αποδειχθεί ότι:

  • Μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Μειώνουν τα ποσοστά καρκίνου
  • Μειώνουν τη χοληστερόλη
  • Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Πηγή: Ιατροnet