Tips διατροφής για να μην μας ρίξουν οι ιώσεις στο κρεβάτι

Η μείωση της θερμοκρασίας και η αύξηση των επιπέδων υγρασίας καθιστούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιο ευάλωτο σε ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Tips διατροφής για να μην μας ρίξουν οι ιώσεις στο κρεβάτι
PIXABAY

Η νέα σεζόν ξεκινά και φέρνει μαζί της τις φθινοπωρινές ιώσεις – Πολύτιμος σύμμαχος για τη θωράκιση του οργανισμού, η κατάλληλη διατροφή και ένας αξιόπιστος «βοηθός» για την ασφάλεια όλης της οικογένειας. 

Διανύουμε μια μεταβατική φάση: Οι ημέρες μικραίνουν και γίνονται σταδιακά πιο δροσερές. Ο καυτός ήλιος δίνει τη θέση του στον αέρα και τα πρωτοβρόχια. Τα σχολεία ανοίγουν και οι άνθρωποι επιστρέφουν στα γραφεία. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες των αλλαγών, καραδοκεί μια γνώριμη απειλή: Οι φθινοπωρινές ιώσεις.

Η μείωση της θερμοκρασίας και η αύξηση των επιπέδων υγρασίας καθιστούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιο ευάλωτο σε ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Τηρώντας τα μέτρα υγιεινής και, φυσικά, κάνοντας έξυπνες διατροφικές επιλογές.

Πώς η διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ενισχύσετε την ανοσολογική άμυνα του σώματός σας:

Βιταμίνες: Η βιταμίνη C (πορτοκάλια, ακτινίδια, πιπεριές) και η βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια, αυγά) είναι απαραίτητες για την ενίσχυση των λευκών αιμοσφαιρίων. Ιχνοστοιχεία: Ο ψευδάργυρος (κοτόπουλο, όσπρια, ξηροί καρποί) και το σελήνιο (ξηροί καρποί, θαλασσινά) βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροβίων. Αντιοξειδωτικά: Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Τα γιαούρτια, τα κεφίρ, το ξινολάχανο και οι μπανάνες ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Διατροφικά tips για να προστατευθείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις

Κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών: Πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδια, κολοκύθα και καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Προτίμηση σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη: Κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί ενισχύουν τη δημιουργία αντισωμάτων. Ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας: Καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού ή κεφίρ και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες. Ενυδάτωση: Νερό, αφεψήματα βοτάνων και σούπες διατηρούν τους βλεννογόνους ενυδατωμένους και πιο ανθεκτικούς σε ιούς. Μείωση επεξεργασμένων τροφών και σακχάρων: Η υπερκατανάλωση σακχάρων και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση.

«The Smashing Machine»: Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο (VIDEO)