Συναγερμός για τρόφιμα που περιέχουν μόλυβδο – Ποια κρύβουν μια υγειονομική «βόμβα»

Σύμφωνα με στοιχεία του Consumer Reports, τα επίπεδα μολύβδου στα φυτικά προϊόντα είναι κατά μέσο όρο εννέα φορές μεγαλύτερα από αυτά των προϊόντων.

Συναγερμός για τρόφιμα που περιέχουν μόλυβδο – Ποια κρύβουν μια υγειονομική «βόμβα»
Photo by Lily Banse on Unsplash

Δεν είναι απλώς μία ανησυχητική είδηση. Είναι μία προειδοποίηση για όλους όσοι θεωρούν ότι τα φυτικά προϊόντα και τα μπαχαρικά είναι πάντα «υγιεινά».

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι πολλές εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, που διαθέτουν φυτικά προϊόντα, όπως σκόνη πρωτεΐνης και κανέλας περιέχουν επίπεδα μολύβδου που καθιστούν ορισμένα προϊόντα ακατάλληλα για κατανάλωση.

Σημείωνεται ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για 16 μάρκες κανέλας λόγω των υψηλών επιπέδων μολύβδου που περιέχουν, ενώ ο ειδικός σε θέματα τροφίμων Darin Detwiler προειδοποιεί ότι η «φυσική» ή «φυτική» ετικέτα δεν σημαίνει αυτόματα ασφάλεια.

Τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής θεωρούνται από πολλούς ως μία «υγιής» πηγή πρωτεΐνης, ενώ η κανέλα ως θρεπτική και νόστιμη προσθήκη στα τρόφιμα. Ωστόσο, η πραγματικότητα σε κάποιες περιπτώσεις είναι διαφορετική: Η παραγωγή και η έλλειψη ρυθμίσεων για τον μόλυβδο καθιστούν και τα δύο προϊόντα ευάλωτα στη μόλυνση από βαρέα μέταλλα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Consumer Reports, τα επίπεδα μολύβδου στα φυτικά προϊόντα είναι κατά μέσο όρο εννέα φορές μεγαλύτερα από αυτά των προϊόντων με πρωτεΐνη γάλακτος και δύο φορές μεγαλύτερα από αυτά των προϊόντων με πρωτεΐνη από κρέας.

Η νέα εποχή της εργασίας: Τι θέλουν οι νέοι και γιατί οι εταιρείες δυσκολεύονται να τους κρατήσουν