Πώς ο γλυκαιμικός δείκτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο πνεύμονα

Πώς ο γλυκαιμικός δείκτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο πνεύμονα
Unsplash

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Annals of Family Medicine, επιστήμονες εξέτασαν αν άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη ή γλυκαιμικό φορτίο έχουν διαφορετικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα.

Χρησιμοποίησαν στοιχεία 101.732 ενηλίκων οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια όταν ξεκίνησε η μελέτη Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial (1993–2001).

Οι ενήλικες παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια για να διαπιστωθεί ποιοι εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα. Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν ανθρώπους με τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο με αυτούς που είχαν τους χαμηλότερους, λαμβάνοντας υπόψη το κάπνισμα και άλλους παράγοντες

Η μελέτη έδειξε:

  • Γλυκαιμικός δείκτης: Άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή με τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη είχαν υψηλότερες πιθανότητες για καρκίνο στον πνεύμονα έναντι αυτών με τον χαμηλότερο- περίπου 13% υψηλότερο γενικά
  • Γλυκαιμικό φορτίο: Άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή με υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο είχαν χαμηλότερες πιθανότητες για καρκίνο πνεύμονα έναντι αυτών με το χαμηλότερο- περίπου 28% χαμηλότερο γενικά και το μοτίβο ήταν παρόμοιο για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο. Δεν υπήρχε σαφής σχέση με τον μικροκυτταρικό καρκίνο

Διατροφές που περιέχουν λιγότερες ποσότητες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλότερες ποσότητες υψηλής ποιότητας υδατανθράκων, όπως λαχανικά, φρούτα και ολική άλεση ενδεχομένως μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο πνεύμονα.

Πηγή: Ιατροnet