Πως η θερμοκρασία των τροφίμων και των ροφημάτων επηρεάζει την υγεία μας

Eπηρεάζει το πεπτικό και την ψυχική υγεία μας.

Πως η θερμοκρασία των τροφίμων και των ροφημάτων επηρεάζει την υγεία μας
Unsplash

Η θερμοκρασία των τροφίμων και ροφημάτων που καταναλώνουμε μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει την ψυχική υγεία και την υγεία του πεπτικού συστήματος, αναφέρει νέα έρευνα του San Diego State University που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition.

H μελέτη εξέτασε 400 Aσιάτες και λευκούς στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θερμοκρασία των τροφίμων και ροφημάτων έχει μετρήσιμες σχέσεις με το άγχος, την αϋπνία και τη δυσφορία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στους Ασιάτες υψηλότερη κατανάλωση κρύων ροφημάτων το καλοκαίρι συνδεόταν με αυξημένο άγχος, περισσότερες διαταραχές ύπνου και μεγαλύτερο αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά.

Οι λευκοί συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερα ζεστά ροφήματα τον χειμώνα ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και λιγότερα πεπτικά συμπτώματα.

Είναι η πρώτη έρευνα στις ΗΠΑ που συνδέει άμεσα την κατανάλωση ζεστών και κρύων ροφημάτων και τροφών με αποτελέσματα στην υγεία και έχει σημαντική εφαρμογή στην αντιμετώπιση των αυξημένων ποσοστών άγχους, αϋπνίας και προβλημάτων του πεπτικού.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία της Healthy Aging Survey.

Επίσης έδειξε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε συμμετέχοντες που συχνά ανέφεραν οτι είχαν κρύα χέρια-πιθανός δείκτης μειωμένης κυκλοφορίας.

Ανάλυση υπο-ομάδων έδειξε ότι Κινέζοι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις λιγότερες κρύες τροφές και ροφήματα είχαν λιγότερα αρνητικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τις πρακτικές που υπάρχουν από χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την Αγιουρβέδα, που προειδοποιούν εναντίον της υπερβολικά κρύας κατανάλωσης.

ΠΗΓΗ: Ιατροnet

Οι λόγοι που δεν έχουμε ενέργεια