Πως να διακρίνετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στο σπίτι.

Πως να  διακρίνετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Πηγή: Pixabay

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι σκευάσματα με βιομηχανικά συστατικά αποτελούν την πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι  με τους επιστήμονες να τονίζουν  ότι αποτελούν έναν από τους λόγους στους οποίους οφείλονται πολλές ασθένειες.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, μπορείτε  να  διακρίνετε εννέα προειδοποιητικά σημάδια που θα μπορούσαν να δείχνουν ότι ένα τρόφιμο είναι πιθανώς υπερεπεξεργασμένο.

1. Περισσότερα από τρία συστατικά Πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν μεγάλες λίστες συστατικών που μπορεί να θυμίζουν πείραμα χημείας γυμνασίου. Αν σας αρέσει το ψωμί, για παράδειγμα, επιλέξτε μια μάρκα που να περιέχει μόνο απλά συστατικά, όπως σιτάλευρο, αλεύρι από κριθάρι, προζύμι, αλάτι, ξηρούς καρπούς ή σταφίδες.

2. Πηκτικές ουσίες, σταθεροποιητές ή γαλακτωματοποιητές Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά βαφές για να φαίνονται ελκυστικά, συντηρητικά για μεγάλη διάρκεια ζωής και πηκτικές ουσίες, σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές για να βελτιώσουν την υφή τους ή να εμποδίσουν τα συστατικά τους να διαχωριστούν όσο κάθονται στα ράφια των καταστημάτων για εβδομάδες ή μήνες.

3. Πρόσθετα σάκχαρα και γλυκαντικά Προσπαθήστε να αποφύγετε τρόφιμα με σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι βύνης ή μελάσα στην ετικέτα. Αν θέλετε επιπλέον γλυκύτητα, προσθέστε τη δική σας ζάχαρη ή μέλι.

4. Συστατικά που τελειώνουν σε «-όζη» Δείτε αν στην ετικέτα αναγράφεται πουθενά σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη ή γλυκόζη. Έτσι ονομάζονται αλλιώς τα πρόσθετα σάκχαρα.

5. Τεχνητά ή «ψεύτικα» σάκχαρα Ψάξτε για ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ακεσουλφάμη-κ, σακχαρίνη ή στέβια. Τα γλυκαντικά και τα τεχνητά αρώματα είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

6. Ισχυρισμοί υγείας Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συχνά έντονους ισχυρισμούς μάρκετινγκ στις συσκευασίες τους. Πολλά προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως θρεπτικά είναι στην πραγματικότητα φορτωμένα με γλυκαντικά και άλλα πρόσθετα. Μεταξύ αυτών, τα δημητριακά πρωινού, η γκρανόλα, τα γιαούρτια με γεύσεις, οι μπάρες, σάλτσες για σαλάτες και σούπες σε κονσέρβα.

7. Υποσχέσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη Η ετικέτα λέει ότι το προϊόν έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη; Αυτό μπορεί να είναι «καμπανάκι», επειδή οι κατασκευαστές συχνά αντικαθιστούν την προσθήκη ζάχαρης στα προϊόντα τους με τεχνητά γλυκαντικά.

8. Προϊόντα στιγμιαία και αρωματικές ποικιλίες Όταν κάτι είναι στιγμιαίο, συνήθως αλλοιώνεται μηχανικά με τρόπο που το υποβαθμίζει. Αν σας αρέσει το πλιγούρι βρώμης για πρωινό, αγοράστε το προϊόν που περιέχει μόνο βρώμη και τίποτα άλλο.

Μην σας δελεάζουν τα τρόφιμα που προσφέρονται σε ποικιλία γεύσεων. Αν σας αρέσει το γιαούρτι με γεύση φρούτων, αγοράστε απλό γιαούρτι και προσθέστε τα δικά σας φρέσκα φρούτα. Πολλά γιαούρτια με γεύση φρούτων δεν περιέχουν μόνο φρούτα, αλλά και πολλά άλλα πρόσθετα όπως ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, άμυλο καλαμποκιού, «φυσικές γεύσεις» και συμπυκνώματα χυμού. Το γιαούρτι πρέπει να έχει μόνο δύο συστατικά: Γάλα και καλλιέργεια γιαούρτης (δηλαδή προβιοτικά).

9. Θα μπορούσατε να το φτιάξετε στην κουζίνα σας; Αν έχετε αμφιβολίες, κοιτάξτε την ετικέτα των συστατικών και αναρωτηθείτε αν θα μπορούσατε να το φτιάξετε στο σπίτι. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στο σπίτι. Συχνά παίρνουν υφές και σχήματα που δεν υπάρχουν στη φύση – όπως ντόνατς, χοτ ντογκ και κοτομπουκιές.