Ποιο είναι το πιο δημοφιλές πρωινό στην Ελλάδα
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και κάθε χώρα έχει τις δικές της συνήθειες και γεύσεις που αποκαλύπτουν πολλά για τον πολιτισμό της.
Παγκόσμια τάση: Αçaí bowl
Το πιο δημοφιλές πρωινό διεθνώς είναι το açaí bowl, με πάνω από 31 εκατομμύρια ετήσιες αναζητήσεις. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο πιάτο με βάση το φρούτο açaí, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, το οποίο έχει γίνει αγαπημένο σε όλο τον κόσμο, από τις παραλίες του Σίδνεϊ έως τα καφέ της Νέας Υόρκης.
Δεύτερο έρχεται το simit, ένα τουρκικό κουλούρι με σουσάμι, αγαπητό ως πρωινό συνοδευτικό του τσαγιού, με 27 εκατομμύρια αναζητήσεις, ενώ τρίτο είναι το κλασικό κρουασάν με 22 εκατομμύρια αναζητήσεις, αποδεικνύοντας την παγκόσμια αγάπη για τη γαλλική ζαχαροπλαστική.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τέταρτη θέση του onigiri, των ιαπωνικών σνακ με ρύζι τυλιγμένων με φύκια, που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος παγκοσμίως με περίπου 19 εκατομμύρια αναζητήσεις.
Τα 10 πιο δημοφιλή πρωινά παγκοσμίως
Açaí bowl – 31.047.700 αναζητήσεις Simit – 26.764.630 Κρουασάν – 22.401.530 Onigiri – 18.691.030 Chipa (παραδοσιακό ψωμί στην Παραγουάη) – 14.206.770 Bruschetta – 14.103.990 Βραστά αυγά – 10.967.660 Δημητριακά – 10.095.060 Congee (κινέζικη ρυζόσουπα) – 9.706.360 Pupusa (σαλβαδοριανό ψωμί με γέμιση) – 9.177.770
Το πρωινό στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το πιο δημοφιλές πρωινό παραμένει ο παραδοσιακός καφές με συνοδευτικά όπως κουλούρι Θεσσαλονίκης ή φρέσκο ψωμί με μέλι, που συνδυάζουν απλότητα και γεύση. Αν και το κρουασάν κερδίζει μεγάλο έδαφος και στη χώρα μας με τις αναζητήσεις να το φέρνουν στην κορυφή, το ελληνικό πρωινό χαρακτηρίζεται από υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα, γιαούρτι και ελαιόλαδο, και προσαρμόζεται στις σύγχρονες τάσεις χωρίς να χάνει την ταυτότητά του. Μπορεί το ελληνικό πρωινό δεν είναι τόσο «ψηφιακά» δημοφιλές στις αναζητήσεις όπως τα açaí bowl ή τα κρουασάν, αλλά η παράδοση και η τοπική γαστρονομία συνεχίζουν να διατηρούν τη ζωντάνια τους, με αναφορές από ειδικούς γαστρονομίας και πολιτισμού.
Ευρώπη και άλλες περιοχές
Στην Ευρώπη, το πρωινό διαμορφώνεται από παραδοσιακές και μοντέρνες επιρροές. Στις σκανδιναβικές χώρες και την Ανατολική Ευρώπη, κυριαρχούν τα αμερικανικού τύπου pancakes, ενώ το κρουασάν παραμένει αγαπημένο σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Μάλτα. Στην Ιταλία, παρόλο που η bruschetta είναι δημοφιλής, πιο συχνά αναζητούνται παραδοσιακά πιάτα όπως η βρώμη (porridge). Σε άλλες χώρες, όπως η Αλβανία και η Πορτογαλία, το πρωινό έχει έντονα τοπικό χαρακτήρα, με byrek και custard tarts αντίστοιχα.