Οινοτουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα: Αύξηση στα επισκέψιμα οινοποιεία και στις οινικές διαδρομές
Οκτώ διαφορετικές διαδρομές προτείνονται από την Ένωση της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διασχίζοντας από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη και συνθέτοντας το σκηνικό οινοποιείων, κρασιών, ανθρώπων αλλά και αυθεντικών εμπειριών.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Ο οινοτουρισμός είναι μια ειδική μορφή τουρισμού που συνδυάζει την επίσκεψη σε οινοποιεία και αμπελώνες με την εμπειρία του κρασιού, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της εκάστοτε περιοχής. Αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο κλάδο του αγροτουρισμού, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες σύνδεσης με τον τόπο και το προϊόν.
«Μέσα από τις εκδηλώσεις μας στόχος είναι να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα, τη μοναδικότητα των προϊόντων μας, τόσο στους Έλληνες καταναλωτές όσο και στους ξένους» δήλωσε στο TheOpinion.gr η πρόεδρος της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Ελένη Σίντου.
Η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» εκτός από την καθιερωμένη οινική εκδήλωση ΒορΟινά που διοργανώνει κάθε φθινόπωρο, συμμετέχει και σε άλλες δράσεις περί οίνου όπως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου που εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού στις 9 Νοεμβρίου, οι «Ανοιχτές Πόρτες» που διεξάγονται το Μάιο, τα «ΒορΟινά των Χριστουγέννων» τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη φιλανθρωπική εκδήλωση με premium ετικέτες κλπ.
«Είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 30%, δηλαδή από τους 100.000 επισκέπτες ανεβήκαμε στους 130.000 επισκέπτες» δήλωσε από την πλευρά της στο TheOpinion.gr η διευθύντρια της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Αλεξάνδρα Ανθίδου.
Διευκρινίζουμε ότι τα παραπάνω νούμερα αφορούν τα μέλη της Ένωσης, τα οποία δραστηριοποιούνται από την Ήπειρο έως τη Θράκη.
Οι 8 Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος
Οκτώ Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, συνθέτουν τον οδικό ιστό που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι φυσιολάτρες και οινοτουρίστες.
Τα μέλη της Ένωσης προτείνουν 33 επισκέψιμα οινοποιεία σε 8 διαδρομές που διασχίζουν απ’ άκρη σε άκρη τη Βόρεια Ελλάδα, κάνοντας στάσεις στους σημαντικούς αμπελοτόπους της Βόρειας Θεσσαλίας (Ραψάνη και Κρανιά), της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Σχετικές πινακίδες δείχνουν τον δρόμο για αμπελώνες και οινοποιεία ενώ ο χάρτης συμπληρώνεται με αξιόλογα εστιατόρια, ταβέρνες, ξενώνες και ξενοδοχεία, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και χώρους με εναλλακτικές δραστηριότητες.
Οι 8 οινικές διαδρομές είναι:
Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου (Ραψάνη, Κρανιά, Λιτόχωρο κλπ.)
Διαδρομή της Ηπείρου (Μέτσοβο και Ζίτσα)
Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών (Βελβεντό Κοζάνης, Καστοριά, Αμύνταιο, Φλώρινα)
Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι, Επανωμή, Τρίλοφος)
Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής
Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου (Καβάλα, περιοχή Δράμας, Άμπελοι Σερρών).
Έρχονται για τον Τσαπουρνάκο
Στη Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών συμπεριλαμβάνεται και ο Βελβεντός Κοζάνης, μια περιοχή που έχει πολλές μορφές τουρισμού να προσφέρει, μεταξύ των οποίων και ο οινοτουρισμός.
«Ο οινοτουρισμός είναι μια δραστηριότητα των οινοποιών που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι σημαντικό, κρίσιμο, γιατί έρχεται ο καταναλωτής κοντά, πουλάμε απευθείας προϊόντα» αναφέρει στο TheOpinion.gr ο οινοποιός Γιάννης Βογιατζής που δραστηριοποιείται στο Βελβεντό Κοζάνης.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, «ενώ είμαστε σε μια περιοχή έξω τους οδικούς άξονες, και όχι τόσο τουριστική, έχουμε αρκετά τηλέφωνα, αρκετό κόσμο που έρχεται στοχευμένα, να δοκιμάσει τον Τσαπουρνάκο. Βοηθάει βέβαια και το γεγονός ότι συμμετέχουμε σ’ όλες τις εκδηλώσεις» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Να σημειώσουμε ότι ο Τσαπουρνάκος είναι μια σπάνια, παλιά ελληνική ποικιλία ερυθρού σταφυλιού από το Βελβεντό Κοζάνης, η οποία ταυτίζεται με την οικογένεια του Cabernet Franc. Χαρακτηρίζεται από αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, φυτικών νύξεων και πιπεριάς, ενώ τα κρασιά είναι ισορροπημένα, με κομψές τανίνες και μακρά επίγευση.
Οι ζώνες ΠΟΠ της Βορείου Ελλάδος
Έξι ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα. Αυτές είναι:
ΠΟΠ Αμύνταιο – Παράγει οίνους κυρίως από την ποικιλία Ξινόμαυρο
ΠΟΠ Γουμένισσα – Παράγει ερυθρούς οίνους από Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα
ΠΟΠ Ζίτσα (στην Ήπειρο) – Παράγει λευκούς, ήρεμους και φυσικά αφρώδεις οίνους, αποκλειστικά από την ποικιλία Ντεμπίνα
ΠΟΠ Νάουσα – Ένας από τους σημαντικότερους αμπελώνες της ποικιλίας Ξινόμαυρο
ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα (Χαλκιδική) – Παράγει λευκούς (Αθήρι, Ροδίτης, Ασύρτικο) και ερυθρούς (Λημνιό, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon) οίνους
και ΠΟΠ Ραψάνη (Θεσσαλία) – Παράγει οίνους από Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό.
Η ένδειξη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) σε μία ετικέτα, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει ότι το κρασί αυτό προέρχεται από νομοθετικά οριοθετημένη αμπελουργική ζώνη με συγκεκριμένο τοπωνύμιο, παράγεται από τις ποικιλίες που ορίζει ο νόμος για τη ζώνη αυτή, οινοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.