22ος Χάρτης των Γεύσεων: Οινικό ταξίδι από άκρη σε άκρη της Ελλάδας
Περισσότερα από 160 οινοποιεία από όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο συμμετέχουν στον 22ο Χάρτη των Γεύσεων, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, στις αίθουσες του συνεδριακού κέντρου ‘Ι. Βελλίδης’.
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου δίνουν στη Θεσσαλονίκη οι οινοποιοί και το οινόφιλο κοινό, στο πλαίσιο της 22ης διοργάνωσης του Χάρτη των Γεύσεων, όπου συμμετέχουν τόσο τα γνωστά οινοποιεία της χώρας αλλά και πολλά νεότερα και πρωτοεμφανιζόμενα, καθώς και αποσταγματοποιοί, εισαγωγείς/διανομείς οίνων, υλικών οινοποίησης, συσκευασίας κλπ.
Κατά τη διάρκεια της οινικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 29 και 30 Νοεμβρίου, θα παρουσιάζεται ένα ευρύ φάσμα ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων καθώς και διεθνείς επιλογές, παλαιωμένα κρασιά από σπάνιες ποικιλίες αμπέλου αλλά και αυτά που εκφράζουν πρωτοποριακές οινολογικές προσεγγίσεις, νέες ετικέτες και συσκευασίες, αρκετές από τις οποίες θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην εκδήλωση.
Το επίκεντρο θα είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τη νέα σοδειά του 2025 και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προκλήσεις της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.
Χάρτης τω Γεύσεων από το 2003
Ο Χάρτης των Γεύσεων, από την πρώτη του διοργάνωση, το 2003, μέχρι σήμερα, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική και στοχευμένη επικοινωνία και προώθηση του ελληνικού κρασιού και κατ’ επέκταση στη δημιουργία οινικής παιδείας.
Για πρώτη φορά, το 2003, πραγματοποιήθηκε στον «Μύλο», στη συνέχεια έγινε οινικός θεσμός στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και πλέον τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται στους χώρους του συνεδριακού κέντρου ‘Ι. Βελλίδης’ στην ΔΕΘ Helexpo.
Σε αυτά τα 22 χρόνια, η έκθεση έχει μεγαλώσει και εξελιχθεί, έχει βελτιωθεί και αναβαθμιστεί παράλληλα με το ελληνικό κρασί, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη επικοινωνία του. Έχει συνοδέψει και αναδείξει την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των οινοποιείων της χώρας και, σαφώς, την εκτίναξη της ποιότητας των ελληνικών κρασιών. Στους εκατοντάδες επισκέπτες του προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα των καλύτερων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων, καθώς σχεδόν όλες οι αμπελουργικές περιοχές της χώρας εκπροσωπούνται και οι οινοποιοί είναι προσωπικά διαθέσιμοι για συζητήσεις.
Παράλληλες εκδηλώσεις Ο Χάρτης των Γεύσεων συνοδεύεται και από πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Μίνι σεμινάρια, κάθετες γευστικές δοκιμές και παρουσιάσεις, επιστημονικές εισηγήσεις αλλά και μαγειρικές επιδείξεις από κορυφαίους σεφ και ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης προτείνουν τον συνδυασμό: μαθαίνω + διασκεδάζω.
Σήμερα, μεταξύ 13.30 – 14.30, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) θα παρουσιάσει τις δράσεις που σχεδιάζει για την περίοδο 2026 – 2028, σχετικά με την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές. Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «Το ελληνικό κρασί στις αγορές του κόσμου: Δράσεις εξωστρέφειας ΣΕΟ 2026 – 2028».
Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση παραγωγού και αγοράς, το Μοσχάτο Σάμου, Σχεδιάζοντας το ελληνικό ρούμι είναι κάποιες από τις ομιλίες/παρουσιάσεις που συμπεριλαμβάνονται στις παράλληλες εκδηλώσεις της σημερινής μέρας.
Ο 22ος Χάρτης των Γεύσεων πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο 29, και αύριο, Κυριακή 30 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» (Λεωφόρου Στρατού 3), με ωράριο λειτουργίας 12.00 – 20.00.
Η είσοδος κοστίζει 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), 20 ευρώ (εισιτήριο 2 ημερών). Για προαγορά εισιτηρίου μέσω της more.com by Viva.gr (έως την έναρξη της εκδήλωσης) το κόστος είναι 10 ευρώ, 8 ευρώ και 16 ευρώ αντίστοιχα.
Ο Χάρτης των Γεύσεων διοργανώνεται από τη Wine Plus με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo. Φέρει την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.