Από τον παραγωγό στο γιορτινό τραπέζι – Το Ελληνικό αρνάκι το κατσικάκι τα έξοδα και η αρχική τιμή τους

Το σημαντικότερο είναι πως το ελληνικό αρνάκι και κατσικάκι παραμένει μια διατροφικά πλούσια επιλογή που αξίζει να τιμήσουμε στο τραπέζι μας

Από τον παραγωγό στο γιορτινό τραπέζι – Το Ελληνικό αρνάκι το κατσικάκι τα έξοδα και η αρχική τιμή τους
screenshot glomex

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, οι Έλληνες παραγωγοί καταφέρνουν να διατηρήσουν τις τιμές προσιτές, δίνοντας στον κόσμο τη δυνατότητα να απολαύσει το ελληνικό αρνάκι και κατσικάκι. Αυτά τα προϊόντα, γνωστά για την υψηλή διατροφική τους αξία, παραμένουν σε τιμές κοντά στα περσινά επίπεδα, παρά την αύξηση του πληθωρισμού που επίσημα καταγράφεται στο 2,4%.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο παραγωγός της Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Βογιατζής είπε”θυμάμαι το 1997, όταν απολύθηκα από τον στρατό, που πουλούσαμε τα αρνιά και τα κατσίκια με τιμολόγια στις 2.340 δραχμές, περίπου 7 ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα, η τιμή που λαμβάνουμε ως κτηνοτρόφοι παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Σήμερα, στα σφαγεία της Μακεδονίας, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 6,5 με 7 ευρώ το κιλό, δηλαδή κοντά στα ίδια επίπεδα εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες”.

“Για τον τελικό καταναλωτή, η τιμή ανεβαίνει και διαμορφώνεται στα 12 με 14 ευρώ το κιλό. Αυτή η διαφορά είναι απολύτως φυσιολογική, αν σκεφτεί κανείς τα έξοδα σφαγής, τη μεταφορά, το ΦΠΑ, αλλά και άλλα κόστη που προστίθενται μέχρι το προϊόν να φτάσει στο τραπέζι μας” τόνισε.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρούν υψηλή την ποιότητα των προϊόντων τους, ακόμα και αν τα έσοδά τους παραμένουν περιορισμένα. Το γεγονός ότι οι τιμές στον καταναλωτή είναι ελαφρώς αυξημένες δεν οφείλεται στους παραγωγούς, αλλά στα αναπόφευκτα κόστη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το σημαντικότερο είναι πως το ελληνικό αρνάκι και κατσικάκι παραμένει μια γευστική και διατροφικά πλούσια επιλογή, που αξίζει να τιμήσουμε στο τραπέζι μας.