«Η εστίαση παλεύει για επιβίωση» – Ο Μιχάλης Επιτροπίδης στο TheOpinion

O Μιχάλης Επιτροπίδης, πρόεδρος  του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης μιλά στο TheOpinion και την Δήμητρα Τσάτσου.

«Η εστίαση παλεύει για επιβίωση» – Ο Μιχάλης Επιτροπίδης στο TheOpinion

O Μιχάλης Επιτροπίδης, πρόεδρος  του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης μιλά στο TheOpinion και την Δήμητρα Τσάτσου.

Ο κλάδος της εστίασης στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις που δοκιμάζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την αντοχή των επαγγελματιών του χώρου.

Η συνεχής αύξηση του λειτουργικού κόστους, οι διαδοχικές φορολογικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη προσωπικού και οι νέες ρυθμιστικές αλλαγές, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, μιλάει στο TheOpinion, για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τονίζοντας τις επιπτώσεις των αυξήσεων του ΦΠΑ, τις δυσκολίες προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης.

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της εστίασης στη Θεσσαλονίκη;

Η οικονομική κρίση που διήρκησε από το 2010 έως το 2020, σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση που ακολούθησε και κορυφώθηκε το 2022 με την ενεργειακή κρίση, διαμόρφωσε ένα εξαιρετικά δύσκολο και πιεστικό περιβάλλον για τον κλάδο της εστίασης. Η απότομη αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών κατά 42% αποτέλεσε καθοριστικό πλήγμα, επιβαρύνοντας σημαντικά τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και να στηρίξουμε τους καταναλωτές, απορροφήσαμε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αυξήσεων, περιορίζοντας τις ανατιμήσεις μόλις στο 10%. Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω της συνεχούς αύξησης του ΦΠΑ και του μισθολογικού κόστους, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για πολλές επιχειρήσεις, που πλέον δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

-Ποιες είναι οι επιπτώσεις των αυξήσεων του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης;

Το 2024 έφερε νέες προκλήσεις για τον κλάδο της εστίασης, με δύο διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και τον καφέ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις. Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, όπου το λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης, των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης. Παρότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος αυτών των αυξήσεων, η συνεχής επιβάρυνση καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη τη βιωσιμότητά τους. Σε έναν τόσο ανταγωνιστικό χώρο, οι συνεχείς αυξήσεις φόρων πλήττουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές.

-Ποιες προσαρμογές θεωρείτε απαραίτητες ώστε η ψηφιακή κάρτα εργασίας να μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στον κλάδο της εστίασης;

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον κλάδο της εστίασης θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.  Ζητάμε  μία ομαλή προσαρμογή, δεν είμαστε ενάντια της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Θα πρέπει τουλάχιστον στην αρχή  να μην επιβληθούν  πρόστιμα στις επιχειρήσεις, καθώς χρειάζεται να ενταχθούν ομαλά στο νέο μέτρο.   Ενώ οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και το εμπόριο εντάχθηκαν ομαλά στο νέο σύστημα, η εστίαση παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες που δεν έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη από την κυβέρνηση. Πρόκειται για έναν κλάδο με έντονη εποχικότητα, ευέλικτα ωράρια και έκτακτες ανάγκες που καθιστούν δύσκολη την αυστηρή εφαρμογή ενός ενιαίου πλαισίου. Επιπλέον, το ήδη τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού – με πάνω από 60.000 κενές θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα – δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη των ωραρίων. Φοβόμαστε πως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας χωρίς τις απαραίτητες προσαρμογές θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στον κλάδο, επηρεάζοντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους.

-Πώς μπορεί να ενισχυθεί το κίνητρο για εργασία στις τουριστικές περιοχές και ποιες πολιτικές θα βοηθούσαν στην κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων στον κλάδο της εστίασης;

Το καλοκαίρι αναμένεται να υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο της εστίασης, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, όπου η ζήτηση για προσωπικό είναι αυξημένη. Μέχρι τώρα, ένας εργαζόμενος που επέλεγε να δουλέψει σεζόν, για παράδειγμα για πέντε μήνες, γνώριζε ότι με τις υπερωρίες θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα και να επιστρέψει με οικονομική άνεση. Σήμερα, όμως, αυτή η προοπτική δεν υπάρχει, καθώς η διαμόρφωση των μισθών δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά μεταξύ μιας θέσης εργασίας σε μεγάλες τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος, και μιας θέσης σε αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το κίνητρο για εργασία στις εποχικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που η έλλειψη προσωπικού είναι ήδη τεράστια. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να επιδοτηθεί η εργασία, ώστε να υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τους εργαζόμενους, και όχι η ανεργία, που επιβαρύνει τόσο την οικονομία όσο και την ανάπτυξη του κλάδου.