Ζαχαροπλάστες: Οι πρώτες αντιδράσεις για το «καλάθι του νονού» – Οι τιμές σε τσουρέκια και σοκολοτοειδή (ΦΩΤΟ)
Τί λέει στο TheOpinion και τη Δήμητρα Καρβουνίδου ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης.
Την ανιούσα έχουν πάρει οι πρώτες ύλες και οι τιμές σε ρεύμα και βενζίνη, ενόψει του Πάσχα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει αύξηση σε όλα τα είδη, όπως και στα γλυκά της εποχής.
Για το θέμα μίλησε στο TheOpinion ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο ίδιος οι τιμές στο τσουρέκι θα κινηθούν από 10-16 ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι στη Θεσσαλονίκη θα παραχθούν πάνω από 100.000 κιλά τσουρέκια για την εορταστική περίοδο.
Αναφορικά με τα «κουνέλια», ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος.
«Έχουμε ξεπεράσει το καλάθι του νονού»
Σε ό,τι αφορά το «καλάθι του νονού», ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών, υπογράμμισε ότι «έχουμε ξεπεράσει το καλάθι του νονού, αφού οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι τα ζαχαροπλαστεία είναι τα σημεία που μπορούν να προμηθευτούν σε καλές τιμές ποιοτικά προϊόντα».
Ακόμα πρόσθεσε πως το «καλάθι του νονού» δεν είναι ανταγωνιστικό για τα ζαχαροπλαστεία αφού η ποιότητα των προϊόντων δεν μπορεί να συγκριθεί.

Στα «ύψη» οι πρώτες ύλες
Για τις τιμές στις πρώτες ύλες ο Μάριος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι έχουν ανέβει σε μεγάλο ποσοστό με κάποια από τα προϊόντα να αγγίζουν ακόμα και το 100%. Συγκεκριμέν, η ζάχαρη ανήκει σε αυτά. Επιπλέον, τα αυγά παρουσιάζουν αύξηση 35% ειδικά την πασχαλινή περίοδο, το αλεύρι σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε 25% όπως και το βούτυρο. Σημαντική αύξηση κατά την προηγούμενη περίοδο σημειώθηκε και στο ηλιέλαιο, με το ποσοστό να αγγίζει το 300%, ενώ σήμερα κινείται στο 13%.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αυτές οι αυξήσεις αφορούν την χονδρική πώληση ωστόσο οι επιπτώσεις φαίνονται στην λιανική πώληση με τον καταναλωτή να αγοράζει πιο ακριβά τα προϊόντα.
Όμως έκανε λόγο ότι οι καταστηματάρχες δίνουν αγώνα για να κρατήσουν τις τιμές τους σταθερές, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται σε ποσοστό 0% έως 5%.
Κάνουμε τον σταυρό μας να αντέξουμε
Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών του νόμου ισχυρίστηκε ότι οι ζαχαροπλάστες κάνουν τον σταυρό τους για να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που είναι προ των πυλών ενώ απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία για στήριξη του κλάδου.
Τέλος, ανάφερε το πάγιο αίτημα του κλάδου το οποίο είναι η μείωση ή ακόμα και ο εκμηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα, για όσο διάστημα έστω κρατήσει η κρίση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.