Βιολογικό λάδι made by δήμος Θεσσαλονίκης – Η ιδέα και τα επόμενα βήματα
Τι δηλώνει στο TheOpinion ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για ζητήματα πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης.
«Πράσινη στροφή» φαίνεται να κάνει ολοένα και περισσότερο ο δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς μετά την παραγωγή κρασιού και οπωροκηπευτικών, πλέον παράγει και το δικό του ελαιόλαδο.
Ιδιαιτέρως «φορτωμένα» με καρπούς είναι τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται στην οδό Αγγελάκη, το δημαρχιακό μέγαρο, την Άνω Πόλη και σε άλλα σημεία της πόλης, με το δήμο να κινητοποιείται για την αξιοποίησή τους για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
Το δικό του βιολογικό λάδι πρόκειται να αποκτήσει για πρώτη φορά ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τις εκτιμήσεις να «βλέπουν» παραγωγή έως και 100 λίτρων λαδιού.
Η συγκομιδή των ελιών από όλα τα δέντρα που βρίσκονται στον κεντρικό δήμο πρόκειται να συλλεχθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως γίνεται εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης των ασθενειών που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα, καθώς έχουν τοποθετηθεί σε αυτά οικολογικές παγίδες για την καταπολέμηση του δάκου.
Το ελαιόλαδο του δήμου Θεσσαλονίκης στη διάθεση των κοινωνικών δομών
«Είδαμε ότι οι ελιές που έχει ο δήμος στο δημαρχείο και στην Αγγελάκη -που είναι περίπου 50- αλλά και άλλες που είναι διάσπαρτες ανά το δήμο, είναι φέτος φορτωμένες με καρπό, ενώ πέρυσι δεν είχαν. Και είπαμε γιατί να πάει τζάμπα όλο αυτό; Να κάνουμε και μια δοκιμή σαν δράση εθελοντική περισσότερο, να μαζέψουμε τις ελιές μας, να πάμε να βγάλουμε λάδι και να το πάμε στις δομές, στο Κέντρο Αστέγων, στον Άγιο Στυλιανό για να μην πάει τζάμπα», σημειώνει αρχικά ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, μιλώντας στο TheOpinion.
Πρώτα, βέβαια, το παραγόμενο ελαιόλαδο θα υποβληθεί σε ποιοτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι βρώσιμο, εξηγεί ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως αυτό θα είναι ποιοτικός.
Στην αναζήτηση χώρου για δημιουργία νέου Αστικού Αμπελώνα – Οπωρώνα
Παράλληλα, από την άνοιξη του 2013 η Θεσσαλονίκη απέκτησε τον δικό της αμπελώνα οπωρώνα και λαχανόκηπο λίγα μόλις μέτρα από την «καρδιά» της πόλης, σε μια έκταση δύο στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, όπου παλαιότερα λειτουργούσε το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Διαμαντάκης, εντός του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ο τρύγος των λευκών σταφυλιών, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα γίνεται αυτή των μαύρων.
«Πηγαίνουν όπως κάθε χρόνο στο κτήμα Γεροβασιλείου, ο οποίος τα οινοποιεί, τα εμφιαλώνει και μας τα επιστρέφει. Και αυτά διατίθενται σε διάφορες δράσεις», σημειώνει σχετικά ο ίδιος για την καθιερωμένη παραγωγή κρασιού από τον δήμο ήδη από το 2016.
Παράλληλα, στον χώρο υπάρχει οπωρώνας με περίπου 85 οπωροφόρα δέντρα.

«Είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Να πηγαίνουν, δηλαδή, τα σχολεία να βλέπουν πως είναι το αμπέλι, πως είναι τα δέντρα. Να πραγματοποιούν μία ωραία εκδρομή. Έχει κιόσκι και παγκάκια. Είναι πολύ ωραίο περιβάλλον δίπλα στην πόλη», τονίζει ο κ. Διαμαντάκης.
Όπως υπογραμμίζει, μέσα στον χώρο υπάρχουν λαχανόκηποι όπου οι γείτονες της περιοχής φυτεύουν λαχανικά.
«Έχει αγκαλιαστεί από τους κατοίκους και αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου για την πόλη. Πράσινο δεν είναι μόνο το πάρκο. Είναι ένας χώρος πρασίνου 8 στρεμμάτων, από τα οποία τα 2 είναι το αμπέλι», σημειώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την πρόθεση του δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη, για τη δημιουργία νέου χώρου αστικού αμπελώνα ή οπωρώνα.
«Τις προάλλες που πήγαμε με τον δήμαρχο, του άρεσε και είπε να κάνουμε δημιουργήσουμε και σε άλλο σημείο. Τώρα ψάχνουμε να βρούμε χώρους. Υπάρχουν όμως ελάχιστοι χώροι ελεύθεροι. Αλλά εφόσον βρούμε θα κάνουμε έστω 1-2 στρέμματα, έναν αμπελώνα ή οπωρώνα ακόμα. Είναι στις προθέσεις μας γι’ αυτό και είμαστε αναζήτηση χώρου για κάτι παρόμοιο. Τώρα πια, εξάλλου, έχουμε και το know-how. Δηλαδή αντί να μαζεύουμε 1000 κιλά σταφύλια ας μαζέψουμε 1500», καταλήγει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα πρασίνου.