Το 2025 η Θεσσαλονίκη στρώνει… τραπέζι για τους τουρίστες – Το πρόγραμμα δράσεων του δήμου Θεσσαλονίκης
Το σχέδιο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Γάκη να σκιαγραφεί τις βασικές επιδιώξεις.
Δεκάδες οι δράσεις που έχουν καταγραφεί στο καλεντάρι του δήμου Θεσσαλονίκης, στον τομέα του τουρισμού για το 2025, με τις εντυπώσεις να κερδίζουν αυτές που αναδεικνύουν τον… πρωταγωνιστικό της ρόλο στη γαστρονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2025 η Θεσσαλονίκη… θα μαγειρέψει για τους φοιτητές με reels μέσω tiktok και podcast, θα στρώσει τραπέζι για όλες τις ευρωπαικές “δημιουργικές” πόλεις που βρίσκονται στο Δίκτυο της UNESCO, θα μπει στην κουζίνα της γιαγιάς, θα πάει στις λαϊκές αγορές, θα δοκιμάσει όμως και vegan – νηστίσιμα γλυκά…
Το σχέδιο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στην τελευταία συνεδρίασή του, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Γάκη να σκιαγραφεί τις βασικές επιδιώξεις αλλά και τη στόχευση του δήμου ώστε να συνεχιστεί η προώθηση του αστικού τουρισμού και η προβολή της Θεσσαλονίκης ως ιδανικού προορισμού για city break.
Το Τμήμα Τουρισμού αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει έναντι άλλων αστικών προορισμών, με αιχμή του δόρατος βέβαια την ανάδειξη της… νόστιμης πόλης και την ένταξή της στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας.
Συγκεκριμένα, σε συνδυασμό με τις ετήσιες διοργανώσεις του Food Festival, το Τμήμα Τουρισμού προτίθεται να πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:
1. Γαστρονομική εκδήλωση «Η κουζίνα του Πατριαρχείου», στο πλαίσιο της Λατρευτικής Εβδομάδας
2. Booklet νηστίσιμων γλυκών: Ένα ξεχωριστό booklet αφιερωμένο σε νηστίσιμα γλυκά, που συνδυάζουν παράδοση και δημιουργικότητα. Περιλαμβάνει εύκολες και νόστιμες συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα, ιδανικές για περιόδους νηστείας ή για όσους ακολουθούν έναν vegan τρόπο ζωής. Κάθε συνταγή συνοδεύεται από οδηγίες, προτάσεις για υλικά από την τοπική αγορά και χρήσιμες συμβουλές για επιτυχημένα αποτελέσματα. Το booklet προωθεί την υγιεινή διατροφή, την αξιοποίηση τοπικών προϊόντων και την απόλαυση της γαστρονομίας με βιώσιμο και δημιουργικό τρόπο.
3. «Η UNESCO πάει λαϊκή» Ενημερωτική δράση σε λαϊκές αγορές, καθώς και στα ιστορικά σημεία του Καπανιού και της Μοδιάνο. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, θα στηθούν ειδικά περίπτερα (booths) με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την εποχικότητα, την τοπική προέλευση και τη θρεπτική αξία των μακεδονικών προϊόντων. Η δράση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα,το Europe Direct και σχολές τουρισμού και γαστρονομίας (πρώην Ι.Ε.Κ.), ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ των τοπικών παραγωγών, των επιχειρήσεων εστίασης και των δημοτών. Στόχος είναι να αναδειχθούν τα προϊόντα της μακεδονικής γης .
4. 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Πόλης Γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης. Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (UCCN), που ιδρύθηκε το 2004, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ πόλεων που αναγνωρίζουν τη δημιουργικότητα ως βασικό παράγοντα αστικής ανάπτυξης. Σήμερα, περιλαμβάνει 180 πόλεις από 72 χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η Θεσσαλονίκη θα διοργανώσει το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας, προσκαλώντας τις ευρωπαϊκές πόλεις- μέλη του Δικτύου UNESCO. Η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, με την ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά που εκτείνεται σε 2.500 χρόνια, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τη μοναδικότητα της παραθαλάσσιας πόλης και τη φημισμένη θεσσαλονικιώτικη κουζίνα. Οι επισκέπτες θα βιώσουν την αυθεντική φιλοξενία της μακεδονικής γης μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που θα αναδείξουν τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής. Ένα από τα κεντρικά δρώμενα του φεστιβάλ θα είναι ένα μάθημα μαγειρικής (cooking class), όπου τοπικοί και φιλοξενούμενοι σεφ θα μαγειρέψουν με προϊόντα της περιοχής, θα ανταλλάξουν συνταγές και ιδέες, ενώ παράλληλα θα μοιραστούν καλές πρακτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κόμβο ανταλλαγής πολιτισμών και γεύσεων, προωθώντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των πόλεων-μελών του Δικτύου UNESCO.
5. «Η Κουζίνα της Γιαγιάς» Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να ξαναζήσει τις γεύσεις και τα αρώματα των αγαπημένων σπιτικών φαγητών, μέσα από παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες από έμπειρες μαγείρισσες. Η εκδήλωση, που θα ξυπνήσει μνήμες από τη «κουζίνα της γιαγιάς», στοχεύει στην ανάδειξη της αυθεντικής τοπικής γαστρονομίας και της διατροφικής παράδοσης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) του Δήμου Θεσσαλονίκης, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων την 1η Οκτωβρίου. Με τη συμμετοχή ηλικιωμένων που θα μοιραστούν τις συνταγές και τις ιστορίες τους, η εκδήλωση θα προσφέρει ένα ζεστό και νοσταλγικό ταξίδι στις γεύσεις του παρελθόντος.
6. «Μικρασιατικές Κουζίνες – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά». Στοχεύει στην ανάδειξη και διατήρηση της γαστρονομικής παράδοσης των Μικρασιατών, που αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ιδιώτες και άλλους φορείς, συνδυάζοντας τη γνώση, την εμπειρία και τη δημιουργικότητα για την προβολή αυτής της ξεχωριστής γαστρονομικής κληρονομιάς. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί φόρο τιμής στη γαστρονομική κληρονομιά των Μικρασιατών και μια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να προβάλλει την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και τη βαθιά της σχέση με τη γαστρονομία.
7. Κουζίνα για φοιτητές: Reel με Chef της πόλης και φοιτητές που θα παρουσιάσουν εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές με τοπικά προϊόντα, μέσα από το Tik Tok και με τη χρήση podcast για φοιτητές και όχι μόνο
8. «Η Μακαρονάδα της Πέμπτης» Μια ξεχωριστή δράση που φέρνει κοντά τα παιδιά με τη μαγειρική, δημιουργώντας εμπειρίες γεμάτες διασκέδαση και γεύσεις. Επαγγελματίες σεφ θα συνεργάζεται με τα παιδιά, μαγειρεύοντας μαζί τους μια μοναδική συνταγή μακαρονάδας
9. «ΖΑΜΑΝ FOOD STORIES» μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τη γαστρονομία με την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό, προκειμένου να αναδείξει την τοπική κουζίνα
10. Food Tour «Η Γευστική Μνήμη της Θεσσαλονίκης» Ένας μοναδικός γευστικός περίπατος που θα προσφέρει μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία που συνδέει την ιστορία, την πολιτιστική ταυτότητα και τις γεύσεις της πόλης. Το food tour θα εξερευνήσει τα εμβληματικά εδέσματα της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτοντας τη βαθιά σχέση της πόλης με τη γαστρονομική της κληρονομιά. Είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις, την ιστορία και την ψυχή της πόλης, αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και τη γαστρονομική της μοναδικότητα.
11. «Ποντιακή κουζίνα» Η UNESCO αναγνωρίζει τη γαστρονομία ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, και η ποντιακή κουζίνα αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας. Είναι μια ζωντανή μαρτυρία της ανθεκτικότητας, της δημιουργικότητας και της ταυτότητας ενός λαού που αρνήθηκε να αφήσει τις ρίζες του να σβήσουν
12. «Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Δημαρχείο» Η Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Δημαρχείο έχει ως στόχο να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς της Θεσσαλονίκης, δίνοντας έμφαση στην εποχικότητα,την τοπική προέλευση καιτη διατροφική τους αξία για τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί μικρές παραγωγικές μονάδες και σύγχρονα παντοπωλεία, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν υγιεινά και καινοτόμα προϊόντα της περιοχής. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες συμμετέχουν στην εκδήλωση, ανακαλύπτοντας νέα προϊόντα και απολαμβάνοντας γευσιγνωσίες. Παράλληλα, καταξιωμένοι σεφ της πόλης δημιουργούν μοναδικές συνταγές, εμπνευσμένες από τα τοπικά υλικά, χαρίζοντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία. Αυτή η πρωτοβουλία ενισχύει τη σύνδεση του κοινού με την τοπική παραγωγή, προάγοντας την υγεία, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία της τοπικής γαστρονομίας, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια εορταστική ατμόσφαιρα που αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο της Θεσσαλονίκης.