Την ανηφόρα έχουν πάρει εδώ και καιρό τα τυροκομικά με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές να αντιστοιχούν σε αυτά των «ειδών πολυτελείας»
Καθόλου άδικος ο χαρακτηρισμός των τυριών ως λευκός χρυσός, αφού οι τιμές συνεχώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να τα αγοράζουν σε αρκετά μικρή ποσότητα ή και καθόλου.
«Εκεί που έχουν φτάσει η τιμές, επόμενο είναι να σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει, όχι μόνο φέτα και κασέρια, αλλά ακόμα και την γκούντα για το τοστ» αναφέρει ο κ. Νάσος ιδιοκτήτης τυροκομείου στο TheOpinion
20% πάνω το τελευταίο δίμηνο
Την ώρα που οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων όλο και μειώνονται οι τιμές στα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταγράφουν ανοδική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Μάιο η αύξηση αγγίζει το 20%, σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, σύμφωνα όσα ανέφερε στο TheOpinion ο Νίκος Θεοδωρίδης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Κτηνοτρόφων.
Ο κ. Γιώργος ιδιοκτήτης τυροκομείου λέει στο TheΟpinion: «Έτσι όπως πάει η κατάσταση σε λίγο καιρό θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας, ο κόσμος ψωνίζει πιο σπάνια τυριά και όταν το κάνει είναι σε πολύ χαμηλές ποσότητες. Τα πάντα έχουν ακριβύνει πολύ και συνεχίζουν ακόμα πιο πάνω. Αν δεν ανεβάσουμε τιμές, όχι απλά δεν θα έχουμε το ελάχιστο κέρδος θα βάζουμε και από την τσέπη μας για τα έξοδα της επιχείρησης».
«Πλέον δεν υπάρχει κριτήριο στα ψώνια, όλοι ζητάνε το πιο φθηνό. Προτιμούν κυρίως την γκούντα που είναι από τα “φθηνά” κασέρια, το ημίσκληρο τυρί και την αγελαδινή φέτα που και αυτά επίσης ανήκουν στην κατηγορία των φθηνών τυροκομικών. Επίσης ψωνίζουν αρκετοί τυριά εισαγωγής, τα οποία έχουν φτάσει να είναι πιο φθηνά από τα εγχώρια», σημείωσε η κ. Σταυρούλα υπάλληλος, τυροκομείου.
Ενδεικτικά κάποια τυριά
Η ελληνική γραβιέρα ενώ τον Μάρτιο και Απρίλιο κυμαινόταν περίπου στα 20 ευρώ ανά κιλό των Μάϊο έφτασε να κοστίζει περίπου 22 ευρώ.
Τα Π.Ο.Π κασέρια ξεκινούν περίπου από τα 15 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 26 ευρώ ενώ τον Μάρτιο και Απρίλιο ξεκινούσαν από τα 12 και έφταναν μέχρι τα 21 ευρώ.
Η φέτα ξεκινάει περίπου από τα 10 ευρώ και ξεπερνάει τα 20, ενώ τον Μάρτιο και Απρίλιο οι τιμές της ξεκινούσαν από τα 8 ευρώ.
Η γκούντα ξεκινάει περίπου από τα 6 ευρώ και ξεπερνάει τα 14 ευρώ, ενώ τον Μάρτιο και Απρίλιο ξεκινούσε από τα 4,5 ευρώ.
Το λευκό τυρί ξεκινά περίπου από τα 7 ευρώ και ξεπερνάει τα 16, ενώ τον Μάρτιο και Απρίλιο ξεκινούσε από τα 5 ευρώ.