Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φούρνοι – Πάνω από 800 λουκέτα τα τελευταία χρόνια

Δραματική η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη - Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Έλσα Κουκουμέρια στο TheOpinion

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φούρνοι – Πάνω από 800 λουκέτα τα τελευταία χρόνια
ΦΟΥΡΝΟΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φούρνοι σε όλη τη χώρα, καθώς περισσότεροι από 800 έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια. Οι άλλοτε παραδοσιακοί φούρνοι, που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε γειτονιάς, μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από το 2021 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει περισσότεροι από 110 φούρνοι μόνο στη Θεσσαλονίκη.

«Κάποιοι έκλεισαν γιατί δεν υπήρχε εμπορική κίνηση, κάποιοι γιατί κουράστηκαν οι ιδιοκτήτες και άλλοι γιατί δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν με τα σημερινά δεδομένα», δηλώνει στο TheOpinion η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Έλσα Κουκουμέρια.

«Είναι πολύ λυπηρό, γιατί παλιά σε κάθε γειτονιά υπήρχε φούρνος, ενώ τώρα αυτό δεν συμβαίνει. Γύρω από έναν φούρνο αναπτύσσεται μια μικρή κοινότητα το ψωμί είναι καθημερινό προϊόν. Γύρω από τον φούρνο δημιουργείται μια μικρή οικονομική δραστηριότητα ένα ψιλικατζίδικο, ένα μανάβικο και τώρα αυτό έχει σταματήσει. Είναι σοβαρό πρόβλημα», υπογραμμίζει η κ. Κουκουμέρια τονίζοντας η συρρίκνωση του κλάδου έχει και κοινωνικές προεκτάσεις.

Η άνοδος των «έτοιμων» αρτοσκευασμάτων

Την ίδια στιγμή, την πτώση των παραδοσιακών φούρνων συνοδεύει η άνοδος των σημείων πώλησης αρτοσκευασμάτων, κυρίως σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων. «Ενώ αυτό το διάστημα έχουν κλείσει πολλοί φούρνοι, έχουν ανοίξει περίπου 500 νέα σημεία πώλησης αρτοσκευασμάτων. Αυτό δείχνει μια μεταστροφή του κόσμου από τον παραδοσιακό φούρνο προς τα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης», εξηγεί η κ. Κουκουμέρια.

«Όταν μειώνεται η παραγωγή στα αρτοποιεία, δημιουργείται ανεργία, γιατί δεν υπάρχουν πια αρτοποιοί που να απασχολούνται. Ο φούρνος είναι μία από τις τελευταίες παραγωγικές δραστηριότητες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Πρόκειται για μια αλλαγή που δεν έχει μόνο οικονομικές, αλλά και διατροφικές συνέπειες.», επισημαίνει.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το κόστος

Οι φούρνοι, όπως και πολλές μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να προσαρμοστούν σε έναν απαιτητικό ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και γίνεται δυσκολότερη. Όπως όλοι, έτσι κι εμείς βρισκόμαστε σε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό, που είναι απαραίτητος αλλά έχει μεγάλο κόστος», αναφέρει η πρόεδρος των αρτοποιών.

«Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μια αγορά που δεν έχει δυναμική, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα μικρά καταστήματα», σημειώνει η κ. Κουκουμέρια. Οι αρτοποιοί ζητούν στήριξη, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή μια παραδοσιακή και παραγωγική δραστηριότητα των αρτοποιείων.