Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Πέλλας, μετά τον απολογισμό των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων αλλά και των χαλαζοπτώσεων, που «χτύπησαν» τον νομό.
«Η παραγωγή κερασιών έχει καταστραφεί ολοσχερώς, σημαντική ζημιά έχει προκληθεί στα βερίκοκα, ενώ στα υπόλοιπα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα, μήλα, ακτινίδια κλπ), υπάρχει σημαντική υποβάθμιση των καρπών από διάφορα παθογόνα, αφού είτε δε μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες καλλιεργητικές φροντίδες, είτε όταν γίνονται, δεν είναι αποτελεσματικές αφού ακολουθούν καταιγίδες», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα».
Αλλά και στις αροτραίες καλλιέργειες, για βαμβάκια, στάρια, καλαμπόκια, οι αγρότες προχωρούν πλέον στην τρίτη και κάποιοι και στην… τέταρτη επανασπορά, με τις συνέπειες να είναι μπροστά τους, αφού υπό αυτές τις συνθήκες η παραγωγή είναι αδύνατο να είναι ικανοποιητική στο μέλλον.
«Έχουν γίνει ήδη δύο επανασπορές, ενώ κάποιοι συνάδελφοι προχωρούν ήδη στην τρίτη και τέταρτη επανασπορά στα βαμβάκια και στα καλαμπόκια, ενώ τα στάρια, είτε πλάγιασαν, είτε πλημμύρισαν και αυτά από τις τελευταίες έντονες βροχές που έπληξαν τον κάμπο των Γιαννιτσών», εξηγεί μιλώντας στο TheOpinion o πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Καμτσής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν σε φορείς όπως ο ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), καθώς δεν έχει φροντίσει να συντηρήσει τα αποστραγγιστικά κανάλια στην περιοχή.
«Είμαι μεγάλη η ευθύνη του ΓΟΕΒ, στον οποίο κάθε χρόνο πληρώνουμε συνδρομή, αλλά δεν έχει φροντίσει να συντηρήσει τα αποστραγγιστικά κανάλια με αποτέλεσμα είτε να δυσχεραίνει η απορροή των υδάτων από τα χωράφια, είτε να πλημμυρίζουν από “επιστροφή” υδάτων από τα κακώς συντηρημένα κανάλια», προσθέτει ο κ. Καμτσής.
«Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την καταστροφή στους Δήμους, στην Αντιπεριφέρεια, αλλά και στην κυβέρνηση, αφού δεν έγιναν έγκαιρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να υπάρχει προστασία των καλλιεργειών και των παραγόμενων προϊόντων. Οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες, όμως θα έπρεπε να φροντίζουμε για μέτρα και έργα, όπως αντιπλημμυρικά, που μπορούν να προστατέψουν τις καλλιέργειες», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις
Κι όλα αυτά, την ώρα που έχει παγιωθεί πλέον ο υπερτριπλασιασμός του κόστους παραγωγής, ενώ λόγω του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι περισσότερες ζημιές που προκλήθηκαν δεν αποζημιώνονται.
«Με βάση τον κανονισμό, πλημμύρες από συγκράτηση βρόχινου νερού, ή υποβάθμιση καρπών από παθογόνα αίτια δεν περιλαμβάνονται στα προς αποζημίωση φαινόμενα. Να σημειώσουμε ότι ακόμα εκκρεμούν αποζημιώσεις από παλιότερες ζημιές, αλλά και η ενίσχυση των κερασιών παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ στις 14 του Φλεβάρη», εξηγεί ο κ. Καμτσής.
Οι αγρότες ζητούν να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ με αποζημίωση για όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, άμεση υλοποίηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων προστασίας, μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ, στα μέσα και εφόδια και αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
Στη Νάουσα
Παράσταση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 10 το πρωί, στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια θα πραγματοποιήσουν τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».
Οι αγρότες ζητούν την κάλυψη των ζημιών σε όσα προϊόντα (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα κ.α.) υπάρχει απώλεια παραγωγής και την άμεση αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ, την πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού στον οργανισμό, μέσα μεταφοράς, κάλυψη κόστους μετακίνησης τους ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις.
Παράλληλα, και οι αγρότες στην Ημαθία ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να τα αναγνωρίζει και να αποζημιώνει το 100% της ζημίας από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.