«Πουλάμε κάτω ακόμα και από το κόστος παραγωγής» – Βολές κτηνοτρόφων και κρεοπωλών κατά Γεωργιάδη (ΦΩΤΟ)
«Είμαστε εξοργισμένοι με τον κ. Γεωργιάδη καθώς φέτος μας έδωσε το τελειωτικό χτύπημα».
Στα «κάγκελα» είναι οι κτηνοτρόφοι λίγες ημέρες πριν τις ημέρες του Πάσχα, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και το «Καλάθι του Πάσχα» που σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, θα περιλαμβάνει και αμνοερίφια σε τιμή περίπου 10ευρώ.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσβάσταχτο με συνέπεια να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των μονάδων τους.
Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Μόσχος, έριξε τα βέλη του κατά των υπουργών Ανάπτυξης και Γεωργίας.
Όπως τόνισε συγκεκριμένα, από τη μια ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε προ ημερών ότι το αρνί και το κατσίκι δεν θα συμπεριληφθούν στο «Καλάθι», από την άλλη ήδη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα πουλάνε σε τιμές αρκετά χαμηλές σε σχέση με τα κρεοπωλεία. Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις «δείχνουν» ότι τα ζώα θα πουληθούν στα 13-13,5 ευρώ το κιλό.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει, καθώς αγγίζει πλέον τα 10 ευρώ μόνο το γάλα, για ένα αρνάκι των 45 ημερών.

«Είμαστε εξοργισμένοι με τον κ. Γεωργιάδη καθώς φέτος μας έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Δεν ξέρουμε από πού δέχθηκε πιέσεις και μπήκαν στο καλάθι του νοικοκυριού τα αρνιά και τα κατσίκια, με τις τιμές να φτάνουν μόλις τα 10 ευρώ. Το θέμα το ψάχνουμε νομικά και θα κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο».
«Ήρθαμε σε συμφωνίες με τους μεγαλύτερους εμπόρους, προκειμένου να μείνουν χαμηλές οι τιμές, θα πουλήσουμε κοντά στο κόστος παραγωγής, δηλαδή στα 8,50 ευρώ. Πλέον, φτάσαμε όμως να πουλάμε κάτω ακόμα και από το κόστος παραγωγής», πρόσθεσε.
Από την μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορμπίδης, έκανε λόγο για ένα σοβαρό θέμα, ενώ μίλησε και για την ανάγκη στήριξης στα κρεοπωλεία της γειτονιάς, «αν θέλουμε να φάμε ποιοτικά».
Το παρών στη συνέντευξη τύπου έδωσε και ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, ο οποίος είπε πως για ακόμα μια χρονιά οι κρεοπώλες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Πολιτείας, η οποία τους έδωσε το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.
«Αν υπολογίσουμε ότι ο κόστος παραγωγής είναι 8 ευρώ από τους κτηνοτρόφους, φτάνουμε σε ένα κόστος 11,40, τη στιγμή που θα φτάσει το αμνοερίφιο στο κρεοπωλείο. Παράλληλα, με όλα τα έξοδα του κρεοπώλη, η τιμή φτάνει στα 14,80 ευρώ. Άρα σύμφωνα και με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο καταναλωτής θα πληρώσει περίπου 13 ευρώ».
Στην συνέχεια, έκανε λόγο για ένα balance στην αγορά, τονίζοντας πως είναι «επιτακτική ανάγκη να γίνει μια κατηγοριοποίηση για τα αρνιά και τα κατσίκια ανάλογα με την ποιότητά τους, ώστε και ο καταναλωτής να είναι υποψιασμένος εάν βλέπει πολύ χαμηλές τιμές».
Ο Σάββας Κεσίδης από την μεριά του, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών παρακάλεσε τους καταναλωτές να δίνουν περισσότερη βάση στην ποιότητα αυτών που καταναλώνουν.
Σημείωσε, δε, ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ δεν έχουν την πείρα ούτε και τη γνώση για να αναγνωρίσουν την ποιότητα του κρέατος.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος μίλησε για έγκλημα σε βάρος των καταναλωτών.
Και ο ίδιος έριξε τις αιχμές του στον Άδωνι Γεωργιάδη, κατηγορώντας τον ότι από τη μια δίνει τιμές στη δημοσιότητα που δεν υπάρχουν στα ράφια, ενώ τον κατηγόρησε ευθέως και για έγκλημα σε βάρος της κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα.
«Αν συνεχιστεί η μείωση του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας και κτηνοτροφία», κατέληξε.