Πόσο θα μας κοστίσει η βασιλόπιτα – Στο μισό εκατομμύριο αυτές που ήδη έχουν παρασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη

Πυρετώδεις προετοιμασίες στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία για τη «βασίλισσα» του εορταστικού τραπεζιού.

Πόσο θα μας κοστίσει η βασιλόπιτα – Στο μισό εκατομμύριο αυτές που ήδη έχουν παρασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη

Αυξημένη η κίνηση στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, καθώς η ζήτηση για βασιλόπιτες είναι στα ύψη.

Στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι επαγγελματίες εργάζονται πυρετωδώς για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση μέχρι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η βασιλόπιτα, σε όλες τις παραλλαγές της, γεμίζει τα ράφια, έτοιμη να «πρωταγωνιστήσει» στα γιορτινά τραπέζια.

Στη Θεσσαλονίκη οι αριθμοί εντυπωσιάζουν

Περισσότερες από 500.000 βασιλόπιτες έχουν ήδη παρασκευαστεί και διανεμηθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα, καλύπτοντας τις προτιμήσεις ακόμη και των πιο απαιτητικών καταναλωτών. Από την κλασική εκδοχή με ζάχαρη άχνη, μέχρι τις πιο μοντέρνες με επικάλυψη σοκολάτας, κομμάτια κάστανο, ζαχαρόπαστα ή πορτοκάλι, οι επιλογές είναι αμέτρητες.

Η ζήτηση για βασιλόπιτες αυξάνεται κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, με τις παραγγελίες να «τρέχουν» και τους επαγγελματίες του κλάδου να προσπαθούν να ανταποκριθούν. Την ίδια ώρα, οι νοικοκυρές και οι λάτρεις της παράδοσης στρέφονται στη δική τους σπιτική συνταγή, ξεκινώντας το ζύμωμα για να δώσουν στο τραπέζι τους έναν προσωπικό τόνο.

Παράλληλα, η βασιλόπιτα δεν είναι μόνο γλυκό· είναι σύμβολο ελπίδας και τύχης. Το φλουρί που κρύβεται μέσα της προσφέρει έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, συνοδεύοντας την ευχή για ένα καλύτερο και πιο τυχερό 2024.

Οι επαγγελματίες της αρτοποιίας επισημαίνουν ότι οι προετοιμασίες για τη βασιλόπιτα ξεκινούν πολλές εβδομάδες νωρίτερα.

Οι τιμές

Στις περσινές τιμές κινούνται και φέτος οι βασιλόπιτες στη Θεσσαλονίκη. «Η βασιλόπιτα είναι ένα έθιμο το οποίο τηρείται, οπότε υπάρχει αγοραστική κίνηση. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την παραγωγή και την πώληση. Όσον αφορά τις τιμές ξεκινούν από τα 16 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 18 ευρώ εάν πρόκειται για απλή ή με σοκολάτα. Ωστόσο, οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν την παραδοσιακή βασιλόπιτα », αναφέρει μιλώντας στο TheOpinion, η Έλσα Κουκουμέρια, Πρόεδρος Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Τα είδη

Σύμφωνα με την ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση,  η βασιλόπιτα έχει τις ρίζες της στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.

Οι Μικρασιάτες καθιέρωσαν την γλυκιά βασιλόπιτα, τη λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Έτσι συναντάται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία.

Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι παρασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στη δυτική Μακεδονία αλλά και στη Θεσσαλία συχνά η βασιλόπιτα είναι μια κρεατόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, το φλουρί.

Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή. Σε άλλα μέρη, αντί αυτού κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες που όποιος το βρει στα χωράφια θα είναι τυχερός στα σπαρτά, ή στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ. Συχνά γράφεται πάνω στη βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους.