Πιο ακριβά φέτος σουβλάκια, πανσέτες και λουκάνικα για τις… σχάρες της Τσικνοπέμπτης στην Θεσσαλονίκη

Με σουβλάκια, πανσέτες και λουκάνικα θα γιορτάσει και φέτος η Θεσσαλονίκη την Τσικνοπέμπτη. Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές.

Πιο ακριβά φέτος σουβλάκια, πανσέτες και λουκάνικα για τις… σχάρες της Τσικνοπέμπτης στην Θεσσαλονίκη
Εικόνα: Eurokinissi

Με σουβλάκια, πανσέτες και λουκάνικα – και μάλιστα με αυτή τη σειρά στις προτιμήσεις του… κοινού- θα γιορτάσει και φέτος η Θεσσαλονίκη την Τσικνοπέμπτη.

Αυτή τη χρονιά, ωστόσο, τα εδέσματα αναμένεται να είναι πιο ακριβά, λόγω των ανατιμήσεων στο χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας, που προηγήθηκαν το καλοκαίρι του 2022.

Αν και η ζήτηση δεν έχει ακόμη αρχίσει να αυξάνεται, οι κρεοπώλες της Θεσσαλονίκης ήδη προετοιμάζονται. «Προς το παρόν, ενδιαφέρον δείχνουν σύλλογοι, υπηρεσίες, σχολεία που διοργανώνουν εκδηλώσεις. Οι μεμονωμένοι καταναλωτές, βέβαια, αναμένονται να προσέλθουν στα κρεοπωλεία την τελευταία στιγμή», τονίζει μιλώντας στο TheOpinion ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης.

Οι τιμές

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο σύλλογοι και φορείς να επιλέγουν για τις εκδηλώσεις τους κρέατα όχι με γνώμονα την ποιότητα αλλά την τιμή, προκειμένου να είναι πιο οικονομικά.

«Υπάρχει πράγματι διαφοροποίηση τιμών, ωστόσο οι κρεοπώλες επιμένουμε στην ποιότητα, χαρακτηριστικό το οποίο μας διαφοροποιεί. Φυσικά, ο κόσμος είναι ελεύθερος να επιλέξει ό,τι θέλει, ωστόσο πρέπει να γνωρίζει ότι η ποιότητα είναι διαφορετική. Υπάρχουν άλλωστε επτά διαβαθμίσεις ποιότητας στο κρέας», συμπληρώνει ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Η τιμή για το ένα κιλό σουβλάκια ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 8 με 9 ευρώ στο κρεοπωλείο, τιμή που διαφοροποιείται βέβαια όταν η παραγγελία είναι πιο μαζική.  Η τιμή για το κιλό της πανσέτας είναι χαμηλότερη και φτάνει έως τα 6 ευρώ.

«Το κρέας ανατιμήθηκε κατά 12 με 13% τον Ιούνιο του 2022. Έκτοτε οι τιμές παραμένουν οι ίδιες», προσθέτει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

«Πάντως, ένα είναι σίγουρο: Δεν πρόκειται να μείνει κανείς χωρίς σουβλάκι, πανσέτα ή λουκάνικο!», προσθέτει ο κ. Μπαλαμπανίδης, αναφερόμενος στην επάρκεια στην αγορά, επισημαίνοντας ότι ήδη οι κρεοπώλες ετοιμάζουν τις σχετικές παραγγελίες.

Συμβουλή για το… καλύτερο σουβλάκι

Το σουβλάκι παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των εδεσμάτων για την Τσικνοπέμπτη, αν και για πρώτη φορά το 2022 το κοτόπουλο πέρασε πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, λόγω μιας «στροφής» που παρατηρείται σε πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.

«Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για την Τσικνοπέμπτη. Τσικνοπέμπτη δεν γιορτάζουμε με κοτόπουλο», λέει κατηγορηματικά ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Ως ειδικός, δίνει άλλωστε και μια συμβουλή για το καλύτερο σουβλάκι. «Στα κρεοπωλεία το σουβλάκι γίνεται από λαιμό, το καλύτερο κρέας για σουβλάκι, καθώς περιέχει ελάχιστο ενδομυϊκό λίπος. Είναι το σωστό κρέας για το πιο νόστιμο σουβλάκι», συμβουλεύει.