Μοσχάρι σε τιμή… χρυσού – Σε απόγνωση επαγγελματίες και καταναλωτές

«Κύμα» λουκέτων στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης - Στο TheOpinion ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης

Μοσχάρι σε τιμή… χρυσού – Σε απόγνωση επαγγελματίες και καταναλωτές
(ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Σφίγγει ο κλοιός για τα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να βάζουν λουκέτο.

Από πέρυσι μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων έχει αναγκαστεί να κλείσει οριστικά, ενώ η μείωση της παραγωγής, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους καταστηματάρχες.

«Από πέρυσι είχαμε περίπου 1-1,5% κλεισίματα πανελλαδικά, ενώ φέτος έχουμε ξεπεράσει το 2,5%, σχεδόν 3%. Υπάρχουν κρεοπωλεία που έκλεισαν για διακοπές φέτος το καλοκαίρι και δεν άνοιξαν ξανά. Και όταν λέμε 2,5-3% πανελλαδικά, μιλάμε για δεκάδες λουκέτα. Δεν αφορά μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και τα χωριά. Ακόμα και στο χωριό, όπου το κόστος είναι μικρότερο και η απόσταση από το σφαγείο μικρή, δεν βγαίνει το μεροκάματο. Και μιλάμε για το 98-99% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Λίγοι έχουν κάποια λύση να αντέξουν», αναφέρει στο TheOpinion ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.

Περισσότερα από δέκα κρεωπολεία κλείνουν κάθε χρόνο

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών μιλώντας για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη τονίζει ότι από την αρχή του έτους μέχρι και τον Αύγουστο, του πρώτους οκτώ μήνες έχουν κλείσει περισσότερα από 12 κρεοπωλεία στον νομό.

«Έκλεισαν δώδεκα κρεοπωλεία μέσα σε 7-8 μήνες από τα περίπου 700-800 συνολικά στον νομό. Σήμερα, κατά μέσο όρο, στη Θεσσαλονίκη κλείνουν 15 κρεοπωλεία το χρόνο και ανοίγουν μόνο 2-3», συμπληρώνει ο κ. Κεσίδης.

Τα δύο σοβαρά προβλήματα του κλάδου

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης μιλώντας στο TheOpinion, αναλύει τα δύο σοβαρά προβλήματα που πλήττουν το κλάδο.

«Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο μας. Το πρώτο αφορά τα αμνοερίφια και την ευλογιά που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Το δεύτερο έχει να κάνει με το μοσχάρι και τα βοοειδή γενικότερα», αναφέρει.

Αναφορικά με την ευλογιά ο κ. Κεσίδης εξηγεί: «Από την αρχή, εδώ και δύομιση με τρία χρόνια, που εμφανίστηκαν τα πρώτα πολλά κρούσματα, δεν υπήρξε καμία τεχνική για να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο και σε αυτό φταίνε όλοι και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δεν έδωσαν από την αρχή τη σοβαρότητα που έπρεπε, γιατί πηγαίναν τα ζώα από το ένα μαντρί στο άλλο και έτσι μεταδιδόταν εύκολα η ασθένεια. Από την άλλη, οι κτηνίατροι ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία δυστυχώς έλεγε ότι με την εμφάνιση ενός κρούσματος ευλογιάς πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι. Αυτό βρίσκει αντίθετους, τόσο εμάς όσο και τους κτηνοτρόφους, γιατί θα μπορούσε να υπάρχει μια πρόβλεψη, ώστε τα ζώα να αφήνονταν να νοσήσουν, να αφήσουν την αγέλη και να δουμε ποια ζώα θα πεθάνουν και ποια όχι και μετά την καραντίνα των 21 ημερών τα υγιή ζώα να επιστρέφουν στην αγορά».

«Δεν υπήρξε τέτοια πρόβλεψη ούτε καν αντίδραση στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Θα μπορούσαν η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που επλήγησαν από την ασθένεια, να συντονιστούν και να καταθέσουν μια κοινή οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει παράκαμψη, γιατί χάνεται η παραγωγή και η οικονομία. Η ευλογιά είναι μόνο ζωονόσος, δεν επηρεάζει τον άνθρωπο καθόλου. Άρα δεν θα υπήρχε λόγος να χάνεται όλο το κοπάδι. Όταν ένα κοπάδι διαλυθεί και χρειαστεί να ξαναγίνει από την αρχή, με καθαρισμό του μαντριού και νέα ζώα, αυτό μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύομιση χρόνια. Όταν χάνεται η προβατίνα, χάνεται και το γάλα. Όταν χάνεται το γάλα, χάνεται η και φέτα», συμπληρώνει.

Μοσχάρι από… «χρυσό»

Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή του κρέατος από μοσχάρι με τους καταναλωτές να το βγάζουν από την καθημερινή τους διατροφή. Ήδη, το τελευταίο διάστημα η τιμή που έχει φτάσει στα 17 ευρώ το κιλό.

«Από προπέρσι, οι τιμές έχουν ανέβει περίπου 3-4 ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο επίπεδο. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το κρέας λείπει το μοσχάρι και τα βοοειδή από την αγορά. Με την αύξηση των τιμών, οι καταναλωτές που πριν έπαιρναν χύμα μοσχαράκι ή ποντικάκι για τα παιδιά τους, τώρα δεν μπορούν να αγοράσουν», υπογραμμίζει ο κ. Κεσίδης.

«Το πρόβλημα δεν φάνηκε αμέσως, γιατί ένα μοσχάρι χρειάζεται περίπου 18 μήνες για να γίνει παραγωγικό και να βρει την αγορά. Οι συνέπειες άρχισαν να φαίνονται πέρυσι και τώρα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Παραδοσιακά, το καλοκαίρι οι τιμές του μοσχαριού έπεφταν λόγω μειωμένης ζήτησης. Φέτος όμως όχι μόνο δεν έπεσαν, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες κατά 5-10 λεπτά ανά κιλό», αναφέρει ο κ. Κεσίδης.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο από προπέρσι οι τιμές έχουν ανέβει περίπου 3-4 ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο επίπεδο. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το κρέας λείπει το μοσχάρι και τα βοοειδή από την αγορά. Με την αύξηση των τιμών, οι καταναλωτές που πριν έπαιρναν χύμα μοσχαράκι ή ποντικάκι για τα παιδιά τους, τώρα δεν μπορούν να αγοράσουν. Μειώνεται λοιπόν η ποσότητα που αγοράζει ο καταναλωτής και χάνεται η αγοραστική του δύναμη», καταλήγει ο κ. Κεσίδης.