Η ακρίβεια «σαρώνει» τις τιμές των κρεάτων – 40% αύξηση σε έξι μήνες – Φόβοι για ελλείψεις στις εισαγωγές

Πάνω από 40% οι αυξήσεις μέσα σε έξι μήνες, ενώ από το νέο έτος αναμένεται νέος γύρος ανατιμήσεων. Κίνδυνος επάρκειας στο βόειο κρέας.

Η ακρίβεια «σαρώνει» τις τιμές των κρεάτων – 40% αύξηση σε έξι μήνες – Φόβοι για ελλείψεις στις εισαγωγές
(ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Ανησυχία για την εξέλιξη των τιμών και την επάρκεια κρεάτων εκφράζει το Σωματείο Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, μέσω του ταμία του, Κώστα Καϊκή μιλώντας στο TheOpinion.gr .

Η έναρξη του Ρωσοουκρανικου πολέμου το Φεβρουάριο του 2022 και εκ τότε το κλίμα αστάθειας που έχει φέρει τα «πάνω, κάτω» στις τιμές της ενέργεια, δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία, στα κόστη παραγωγής, μεταφοράς και στις τελικές τιμές των προϊόντων.

«Πάνω από 40% αυξήθηκαν οι τιμές στα κρέατα από την αρχή που ξεκίνησε το μπαράζ ανατιμήσεων», δηλώνει ο Κώστας Καϊκής στο TheOpinion. Όπως εξηγεί, ο πόλεμος στην Ουκρανία έκλεισε μια σημαντική αγορά στα σιτηρά που είναι πλήρως απαραίτητα για τον πρωτογενή τομέα, τις κτηνοτροφικές μονάδες, ξεκινώντας έτσι από εκεί το πρόβλημα με την αναζήτηση άλλων πηγών προμήθειας.

«Η Ελλάδα εισάγει τρελές ποσότητες σιτηρών από τη Ρωσία και ξαφνικά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις ελλείψεις. Ψάξαμε να βρούμε άλλες χώρες, οπότε αυξήθηκε η προσφορά και η ζήτηση στο χρηματιστήριο των σιτηρών προκαλώντας αυξήσεις στις τιμές τους», αναφέρει.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίστηκε μόνο εκεί. Η ενεργειακή κρίση «χτύπησε» την πόρτα των βουστάσιων και των άλλων μονάδων, που ως επί το πλείστον χρειάζονται ρεύμα ή φυσικό αέριο για τη λειτουργία τους. Τα κόστη της ενέργειας, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις ζωοτροφές, οδήγησαν τους παραγωγούς να πωλούν ακριβότερα το κρέας προς τους εμπόρους, όπως ήταν αναμενόμενο.

Στα «ύψη» το μοσχαρίσιο κρέας – Κινδυνος ανεπάρκειας

Σύμφωνα με τον κ. Καϊκή τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή εμφανίζει το βόειο κρέας, όπου στα συνοικιακά κατάστημα πωλείται γύρω στα 12 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ έχει ξεπεράσει τα 13 ευρώ, ενώ το προσεχές διάστημα υπάρχουν φόβοι ότι θα φτάσει ακόμη και τα 15 ευρώ η τιμή του κιλού.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα εξαρτώμενη πάνω από 85% από τις εισαγωγές βοδινού κρέατος. Γαλλία και Γερμανία είναι οι κύριες χώρες που προμηθεύουν την ελληνική αγορά. Το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι αυτές οι χώρες θα μειώσουν την παραγωγή τους, άρα και τις εξαγωγές τους, προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας σε πιο χαμηλά επίπεδα και τα κόστη που προκύπτουν. Είναι πολύ πιθανό, δε θέλω να τρομοκρατήσω τον κόσμο, να δούμε μειωμένη προσφορά του βοείου κρέατος στην ελληνική αγορά, μικρές ελλείψεις, αλλά και υψηλότερες τιμές», αποκαλύπτει ο ίδιος.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ήδη κρεάτων, στα πουλερικά η Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερη αυτάρκεια με 80% στην παραγωγή. Στο χοιρινό βρίσκεται κοντά στο 40%, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα βοοειδή όπου στη χώρα μας η παραγωγή δεν ξεπερνά το 10%, καθιστώντας βασική προϋπόθεση την εισαγωγή για την κάλυψη των αναγκών.

Ωστόσο, πουλερικά και χοιρινό, σύμφωνα με τον κ. Καϊκή δεν δείχνουν ιδιαίτερα ανησυχητικές τάσεις στις τιμές, όμως για το επόμενο διάστημα, το χειμώνα, υπάρχει ανησυχία.

Κρατούν τεφτέρια στα κρεοπωλεία

Όπως επισημαίνει η πελατεία δεν έχει μειωθεί, όμως οι καταστηματάρχες αγωνίζονται καθημερινά να κρατήσουν τις τιμές με «νύχια» και με «δόντια» για τους πελάτες τους.

«Το καλό είναι ότι ο Έλληνας δεν έχει κόψει τη διατροφική συνήθεια να τρώει κρέας. Έχουμε κίνηση. Το θέμα είναι κατά πόσο θα ανταπεξέλθει ο καταναλωτής από εδώ και πέρα. Ήδη αγκομαχάει. Οι κρεοπώλες των γειτονιών γύρισαν στην εποχή που κρατάνε τεφτέρια και περιμένουν το τέλος του μήνα για να πληρωθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν ξέρουμε γιατί δουλεύουμε»

Εμφανώς επηρεασμένοι από την ενεργειακή κρίση αναφέρει ο κ. Καϊκής πως είναι όλοι οι κρεοπώλες συνάδελφοι του. Οι αυξήσεις στην ενέργεια τους έχουν βάλει σε έναν φαύλο κύκλο εργασιών, όπου δουλεύουν για να πληρώνουν ίσα ίσα τις υποχρεώσεις των καταστημάτων τους. «Δεν ξέρουμε γιατί δουλεύουμε. Γίνονται τζίροι και όταν έρχονται οι λογαριασμοί με τα έξοδα, βγαίνουν ίσα-ίσα. Τα πράγματα έχουν φτάσει στα όρια τους».

Ο ίδιος τονίζει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον κλάδο τους για την επιδότηση του ρεύματος, καθώς πρόκειται για ενεργοβόρες επιχειρήσεις με ψυγεία και βιτρίνες και να λάβει πιο μόνιμα μέτρα στήριξης.

Παράλληλα για το food pass που πρόκειται να επιδοτήσει η κυβέρνηση προκειμένου ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, ο κ. Καϊκής και όλο το Σωματείο, τονίζει ότι θα έπρεπε να δοθεί και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θεωρούνται οι «αιμοδότες» της κρατικής οικονομίας και όχι μόνο για τα μεγάλα καταστήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη κάποιοι συνάδελφοι του αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας των εξελίξεων, ενώ η απειλή θα συνεχίσει να πλανάται στον κλάδο και το επόμενο διάστημα της κρίσης.