Φραγκόσυκο: Από τις εισαγωγές της Ιταλίας… στις εξαγωγές της Ολλανδίας

Τι λέει στο TheOpinion ο Φώτης Τζώρτζης, ο «δημιουργός» μιας οικογενειακής φάρμας φραγκόσυκων, πρώτη στο είδος της, στη Μεσσηνία.

Φραγκόσυκο: Από τις εισαγωγές της Ιταλίας… στις εξαγωγές της Ολλανδίας
Εικόνα: Unsplash

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε επισκεφτεί ελληνικό νησί και να μην προσέξατε κάποια φραγκοσυκιά ή έναν άνθρωπο με χοντρά γάντια να προσπαθεί να απολαύσει τους καρπούς της σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο.

Ο καρπός της φραγκοσυκιάς, κοινώς το φραγκόσυκο, είναι βρώσιμος, είτε ως φρούτο, είτε σε μαρμελάδες και ποτά.

«Είναι το μοναδικό φρούτο που τρώνε αυτοί που έχουν ζάχαρο και δεν αυξάνεται σε αντίθεση με άλλα φρούτα όπως τα κλασικά σύκα ή τα σταφύλια» λέει στο TheOpinion ο Φώτης Τζώρτζης ο δημιουργός μιας οικογενειακής φάρμας φραγκόσυκων, πρώτη στο είδος της, στη Μεσσηνία.

Η καλλιέργεια

Σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη η καλλιέργεια του φραγκόσυκου είναι πολύ εύκολη, ειδικά για όποιον επιλέξει τον βιολογικό τρόπο, όπως και ο ίδιος από το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί πως «είναι ιδανικό το κλίμα των νησιών γιατί δεν έχει κρύο, γι αυτό τα βλέπουμε και πιο συχνά εκεί».

Στην ερώτηση πώς αποφάσισε να επενδύσει σε αυτόν τον καρπό, ο ίδιος μας είπε ότι όλα ξεκίνησαν με έρευνα που έκανε το 2013 και διαπίστωσε «ότι όλα τα φραγκόσυκα στα λιγοστά ελληνικά σούπερ μάρκετ ήταν από την Ιταλία».

Στο 2024 ο Φώτης Τζώρτζης αναφέρει πως η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. «Έχουν “βάλει” κι άλλοι συνάδελφοι, αυτό είναι ευχάριστο», σημειώνει και προσθέτει πως «είναι πολύ δημοφιλές πλέον».

Ο ίδιος συνεργάζεται με τη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, ενώ κάνει εξαγωγές και στην Ολλανδία. Έτσι από εκεί που ήταν ένα προϊόν για το οποίο γίνονταν μόνο εισαγωγές, πλέον η ντόπια παραγωγή καλύπτει την ελληνική αγορά, αλλά κάνει εξαγωγές και στο εξωτερικό.

Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση

Τα φραγκόσυκα περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές χρωστικές ουσίες όπως καροτενοειδή και βεταλαΐνες που όλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών, όπως αναφέρει το health.com.

Η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, στη βελτίωση της ανταπόκρισης της καρδιάς στην άσκηση και στη μείωση του στρες της εντατικής άσκησης στην καρδιά.

Πως μπορείτε να καταναλώσετε το φραγκόσυκο

Τα φραγκόσυκα έχουν μοναδική, γλυκιά γεύση και μπορείτε να τα απολαύσετε ωμά και μαγειρεμένα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την κατανάλωση φραγκόσυκου:

  • Χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα φραγκόσυκα σε smoothies για μοναδική γεύση και τόνωση της θρεπτικής αξίας
  • Απολαύστε τα καθαρισμένα φραγκόσυκα ωμά ως σνακ
  • Φτιάξτε μια μαρμελάδα από φρέσκα ή κατεψυγμένα φραγκόσυκα
  • Φτιάξτε χυμό από φρέσκα φραγκόσυκα χρησιμοποιώντας αποχυμωτή ή μπλέντερ
  • Χρησιμοποιήστε το χυμό φραγκόσυκου σε μαρινάδες και σάλτσες για σαλάτες
  • Προσθέστε πουρέ ή χυμό φραγκόσυκου σε ψημένα προϊόντα, όπως μάφιν και κέικ
  • Πασπαλίστε ψιλοκομμένο φραγκόσυκο πάνω από σαλάτες για μια φυσικά γλυκιά και μοναδική επικάλυψη
  • Προσθέστε φρέσκο ​​φραγκόσυκο ή πουρέ φραγκόσυκου σε παρφέ γιαουρτιού και πόριτζ βρώμης