MONEY & MARKET, ΘΕΜΑ THEOPINION
Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company: Ένας αιώνας παράδοση στην ποιότητα και το ελληνικό κρέας
Εκατό χρόνια συμπληρώνει φέτος η εταιρία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company, η οποία δραστηριοποιείται στο Λαμπρινό Ξάνθης. Τρεις γενιές, 24 κωδικοί παραδοσιακών αλλαντικών, από τον θρακιώτικο καβουρμά μέχρι το πέταλο λουκάνικο Ξάνθης αλλά και τα καραμανλίδικα και τον παστουρμά.
Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
«Μηδενίζουμε το κοντέρ στο μηδέν και ξεκινάμε, με ό,τι έχει δημιουργηθεί έως τώρα. Προσδοκούμε να υπάρχουμε στην αγορά άλλα 100 χρόνια και όσο πάει» δήλωσε στο TheOpinion.gr ο Απόστολος Παπαδόπουλος CEO της εταιρίας Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λαμπρινό Ξάνθης, σε απόσταση 7 χλμ. από την πόλη.
Γυρίζουμε 100 χρόνια, πίσω στο 1925, όταν η οικογένεια του παππού Απόστολου Παπαδόπουλου ήρθαν πρόσφυγες στην Ξάνθη από τον Εύξεινο Πόντο. Ο παππούς Απόστολος άνοιξε κρεοπωλείο στην Πλατεία Ελευθερίας, και 14 χρόνια μετά, το 1939 – χρονιά που ξεκίνησε να λειτουργεί η Δημοτική Αγορά Ξάνθης- το κρεοπωλείο λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Ήταν η δεύτερη γενιά, τα έξι παιδιά του παππού Απόστολου που ανέλαβαν το οικογενειακό κρεοπωλείο.
Και έρχεται η τρίτη γενιά, τα έξι εγγόνια του παππού Απόστολου, 6 ξαδέλφια πρώτου βαθμού συγγένειας -πέντε Απόστολοι και ένας Θωμάς-, οι οποίοι συνεχίζουν την εταιρία. Είναι η γενιά που αναπτύσσει την εταιρία σε μια κάθετη μονάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μετά.

Οι δραστηριότητες της εταιρίας
Βρισκόμαστε στο Λαμπρινό Ξάνθης, στο Πάρκο Παραγωγής της εταιρίας, έναν ιδιόκτητο χώρο 55 στρ, ο οποίος, συγκεντρώνει διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, με την εταιρία να διαθέτει στην αγορά τρεις κατηγορίες προϊόντων και δυο υπηρεσιών:

-Εκτροφή: Στη φάρμα η οποία όπως επισημαίνεται δεν είναι αναπαραγωγική, αλλά γίνεται συστηματική εκτροφή βοοειδών και προβάτων (με τα τελευταία να έχουν σταματήσει βεβαίως λόγω της ευλογιάς). Η δυναμική της φάρμας ανέρχεται σε 400 ζώα, όλα φθάνουν από 10 ημερών και ζουν περίπου 12 μήνες, και προέρχονται από φάρμες και συνεργαζόμενους παραγωγούς της γύρω περιοχής.
Όπως αναφέρθηκε, η εταιρία συνεργάζεται στενά με ομάδες γεωργών, κτηνοτρόφων και ειδικών σε θέματα εκτροφής για την ανάπτυξη και διάδοση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών εκτροφής, με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου του παραγωγού στη διάθεση στην αγορά επώνυμου, ποιοτικού και απαλλαγμένου από διατροφικά σκάνδαλα ελληνικού κρέατος.

-Σφαγείο: Διαθέτει δυο γραμμές παραγωγής, μια αποκλειστικά για βοοειδή και μια για χοίρους, εξυπηρετώντας τις ανάγκες σημαντικού αριθμού συνεργαζόμενων τοπικών κτηνοτρόφων και βεβαίως τις ανάγκες της εταιρίας για νωπό κρέας, για αλλαντικά, κρεατοσκευάσματα και συσκευασμένα κατεψυγμένα προϊόντα.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, υπάρχουν στην εταιρία σχέσεις με πελάτες που κρατούν εδώ και… 20 χρόνια. «Κάποιοι πελάτες μας είναι από την εποχή του παππού. Υπάρχει μια ισορροπημένη σχέση, δεν ξέρουν τι θα πει σφαγείο, ξέρουν τον Παπαδόπουλο» λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.
-Εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος: Είναι το μέρος που γίνεται όλη η διαχείριση των σφάγιων, χειρωνακτική εργασία από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.

-Ζωϊκά παραπροϊόντα και υποπροϊόντα: Δυο μικρές μονάδες επεξεργασίας ζωικών παραπροϊόντων (βρώσιμα όπως λίπος, εντόσθια κλπ.) και υποπροϊόντα (μη βρώσιμα) συμπληρώνουν την ολοκληρωμένη διαχείριση του αρχικού ζωικού κεφαλαίου.
-Υπηρεσίες και υποπροϊόντα Rendering: Δυο γραμμές παραγωγής, μια για καύση και μια για αδρανοποίηση. Πρόκειται για τη μοναδική μονάδα σ’ όλη τη Θράκη που εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της περιοχής και βεβαίως της ίδιας της εταιρίας.
Θρακιώτικος καβουρμάς και πέταλο λουκάνικο Ξάνθης
Η εταιρία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company, σε ένα ποσοστό 5% – 10% επί του συνόλου της παραγωγής της, ήδη από τη δεκαετία του ’60 παράγει εκλεκτά αλλαντικά.
Ο θρακιώτικος καβουρμάς από 100% κομμάτια ελληνικού βόειου κρέατος καβουρντισμένα και σιγομαγειρεμένα στο λίπος τους, δίχως συντηρητικά και πρόσθετα, το πέταλο λουκάνικο Ξάνθης προϊόν ωρίμανσης, τα καραμανλίδικα λουκάνικα, τα χωριάτικα, ο παστουρμάς από βόειο μπούτι με τσιμένι, το πρόβειο λουκάνικο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στους 24 – 26 κωδικούς που παράγουν.

«Παράγουμε προϊόντα καθαρής ετικέτας, δηλαδή προϊόντα στα οποία δεν έχουν προστεθεί συντηρητικά και τεχνητά συστατικά. Είναι στρατηγική επιλογή μας» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Τα προϊόντα καθαρής ετικέτας έχουν διάρκεια ζωής περίπου 90 – 120 ημέρες, ωστόσο και τα υπόλοιπα αλλαντικά, τα οποία είναι χειροποίητες παρασκευές περιορισμένου όγκου, έχουν σύντομη διάρκεια ζωής, λόγω της περιορισμένης χρήσης συντηρητικών.

«Ήρθαμε για εσάς!»
Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο τουριστικά, και ειδικά για την Ξάνθη, με τη γαστρονομία της – τα γλυκά, τα τυριά, το κρέας κλπ.-, υπάρχει μια τάση για περαιτέρω γαστρονομική ανάπτυξη.
Όπως μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι αρκετοί, οι Έλληνες κυρίως, που πηγαίνουν στο σημείο λιανικής πώλησης της εταιρίας, δηλαδή στη Δημοτική Αγορά Ξάνθης, για να προμηθευτούν κρέατα και αλλαντικά από την εταιρία. «Μας λένε ‘ήρθαμε για εσάς’, και κατά κάποιο τρόπο, ανταμείβει τον κόπο μας» υπογραμμίζει στο TheOpinion.gr ο κ. Παπαδόπουλος.
Τα προϊόντα της εταιρίας Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company τα βρίσκει κανείς, κατά κύριο λόγο, στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ μέσω δικτύου διατίθενται από το 2018 και στην Αθήνα.
Η εταιρία απασχολεί 40 άτομα μόνιμο προσωπικό ενώ σ’ ότι αφορά την εξαγωγική της δραστηριότητα, εξάγει στην Αγγλία και στη Βουλγαρία.
Όσο για την τέταρτη γενιά, «είναι ακόμη νωρίς να αποφασίσει αν θέλει, έχει ερεθίσματα, ο χρόνος θα δείξει. Και εμείς αντίστοιχα, με τη σειρά μας ήρθαμε αφού ωρίμασε η σκέψη» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company.