MONEY & MARKET, ΘΕΜΑ THEOPINION
«Κυρ Γιάννη»: Bάζει τη σφραγίδα της και στη Σαντορίνη εξαγοράζοντας το Κτήμα Σιγάλα
Τρεις κορυφαίες αμπελοοινικές ζώνες της χώρας – Νάουσα, Αμύνταιο, Σαντορίνη-, ένα Κτήμα – η Κυρ Γιάννη-, με παρουσία σε 55 χώρες, και έναν κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ. Ο Στέλλιος Μπουτάρης της Κυρ Γιάννη, κάνοντας τον πρώτο του τρύγο στη Σαντορίνη, προχωράει στο επόμενο βήμα, με την εξαγορά του Κτήματος Σιγάλα.
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Μια νέα εποχή ξεκινάει για το Κτήμα Κυρ Γιάννη που δραστηριοποιείται σε Νάουσα και Αμύνταιο, καθώς ανακοίνωσε την εξαγορά του Κτήματος Σιγάλα στη Σαντορίνη.
Με την εξαγορά, ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από εταιρία συμφερόντων Θανάση Μαρτίνου. Παράλληλα, η Κυρ Γιάννη ενδυναμώνει το αποτύπωμά της στον ελληνικό και διεθνή οινικό χάρτη και καθιερώνεται ως κορυφαίος πρεσβευτής του ελληνικού κρασιού διεθνώς, καθώς δημιουργείται ένα νέο, εξόχως ανταγωνιστικό σχήμα που ενώνει τρεις κορυφαίες αμπελοοινικές ζώνες της χώρας: Νάουσα και Αμύνταιο με το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Σαντορίνη με το Κτήμα Σιγάλα. Κοινός τόπος και στόχος, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανάδειξη των μοναδικών terroirs και η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.
«Έχουμε βαθιές ρίζες στο νησί, στο οποίο έκανα και εγώ τον πρώτο μου τρύγο το 1985. Πιστεύουμε στη μοναδικότητα της Σαντορίνης και επενδύουμε στο βιώσιμο μέλλον της, με σεβασμό στην παράδοση και συστηματική επένδυση στην επιστήμη και την καινοτομία» δηλώνει ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός και διευθύνων σύμβουλος της Κυρ Γιάννη επισημαίνοντας ότι η εξαγορά του Κτήματος Σιγάλα αποτελεί την πιο ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τους στη Σαντορίνη.

Κύκλος εργασιών άνω των 20 εκατ. ευρώ
Η επιχειρηματική δυναμική και εξωστρέφεια της οικογένειας Κυρ Γιάννη αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 20 εκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών, με παρουσία σε 55 χώρες και τις εξαγωγές να αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Η επένδυση στον ποιοτικό, βιώσιμο οινοτουρισμό αποτελεί επίσης αιχμή του δόρατος του νέου σχήματος.
Ενδεικτικά, περισσότεροι από 35.000 επισκέπτες επισκέφθηκαν φέτος τους τρεις προορισμούς (Νάουσα, Αμύνταιο και Σαντορίνη) των Κτημάτων Κυρ-Γιάννη και Σιγάλα αντίστοιχα.
Η εξέλιξη μιας μακράς σχέσης
Η σχέση της Κυρ Γιάννη με το Κτήμα Σιγάλα ξεκίνησε το 2009, στηρίζοντας το όραμα του Πάρι Σιγάλα που ανέδειξε τη Σαντορίνη στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα.
Έντεκα χρόνια αργότερα, από το 2020, η Κυρ Γιάννη ανέλαβε το management και έθεσε σε εφαρμογή ένα πολυετές πλάνο επενδύσεων σε ανθρώπους, αμπελώνες και υποδομές.
Προτεραιότητα ήταν η ανάθεση της νέας εποχής σε μια ομάδα νέων επιστημόνων, με επικεφαλής την οινολόγο Σάρα Ιακωβίδου, τους γεωπόνους Στράτο Guillame Ξυράφη και Κώστα Τέλλη, καθώς και τον Γιάννη Μπουτάρη, γιο του Στέλλιου Μπουτάρη και 6η γενιά στο κρασί, που ξεκίνησε τη δική του πορεία από τη Σαντορίνη.
Σήμερα, το Κτήμα Σιγάλα καλλιεργεί 450 στρέμματα στην Οία και στις γύρω περιοχές στο βόρειο τμήμα του νησιού, έχοντας ήδη ολοκληρώσει νέες φυτεύσεις 170 στρεμμάτων.
Η Ζώνη ΠΟΠ Σαντορίνη
Η αμπελουργική Ζώνη ΠΟΠ Σαντορίνη θεσμοθετήθηκε το 1971, χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο ηφαιστειακό έδαφος και μεσογειακό κλίμα, και παράγει ξηρούς λευκούς οίνους και γλυκείς οίνους από λιαστά σταφύλια, με κύρια ποικιλία το Ασύρτικο (κατά 85%).
Άλλες λευκές ποικιλίες είναι το Αθήρι, το Αηδάνι και από ερυθρές η Μανδηλαριά, το Μαυροτράγανο.
Διάσημο είναι το Vinsanto, γλυκός, επιδόρπιος οίνος που παράγεται από υπερώριμα σταφύλια που έχουν αφυδατωθεί στον ήλιο και υποχρεούται σε παλαίωση για τουλάχιστον 24 μήνες σε ξύλινα βαρέλια.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των αμπελώνων της Σαντορίνης είναι η «κουλούρα», το παραδοσιακό σύστημα κλαδέματος, το οποίο προστατεύει τα σταφύλια από τους δυνατούς ανέμους και τον καυτό ήλιο. Αυτή η τεχνική βοηθά το αμπέλι να επιβιώσει στις δύσκολες εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού και να παράγει υψηλής ποιότητας, συμπυκνωμένα σταφύλια.
Πρακτικές βιώσιμης αμπελοκαλλιέργειας
Στο Κτήμα Σιγάλα εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές βιώσιμης αμπελοκαλλιέργειας και διαχείρισης νερού, ενώ υλοποιείται και ένα πιλοτικό πρόγραμμα αξιοποίησης του γκρίζου νερού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη ΔΕΥΑ Θήρας και τον Σύνδεσμο Οινοποιών Σαντορίνης.
Επίσης, το Κτήμα Σιγάλα είναι ανάμεσα στους πρωτεργάτες της συνεργασίας και της συλλογικής δράσης, στηρίζοντας ενεργά τον Σύνδεσμο Οινοποιών Σαντορίνης και όλες τις πρωτοβουλίες που προάγουν το βιώσιμο μέλλον της Σαντορίνης και του ελληνικού κρασιού εν γένει.