Τρεις συνταγές με υπολείμματα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Τα λεγόμενα leftovers γίνονται πολλές φορές «πονοκέφαλος» για τους οικοδεσπότες. Φέτος όμως ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει.
Η ημέρα των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από τα υπέροχα τραπέζια γεμάτα με αγαπημένους ανθρώπους και υπέροχα εδέσματα. Ωστόσο συχνό φαινόμενο είναι οι ποσότητες των φαγητών που περισσεύουν.
Τα λεγόμενα leftovers γίνονται πολλές φορές «πονοκέφαλος» για τους οικοδεσπότες. Φέτος όμως ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Παρακάτω θα βρείτε συνταγές για τα φαγητά που σας έχουν περισσέψει, με τις οποίες κάλλιστα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δεύτερο τραπέζι.
Πίτα με ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε
Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα ενός ψητού κοτόπουλου ή γαλοπούλας για να δημιουργήσετε αυτήν την κρεμώδη πίτα, ιδανική για μια κρύα μέρα.
Υλικά
ελαιόλαδο
250γρ. μανιτάρια πόρτο μπέλο κομμένα στα τέσσερα
2 πράσα ψιλοκομμένα
25γρ. βούτυρο
2 κ. σ. αλεύρι απλό
300 ml ζωμός κοτόπουλου
4 κ.σ κρέμα γάλακτος
500 γρ. κοτόπουλο μαγειρεμένο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 κ.γ. μαϊντανός πλατύφυλλος ψιλοκομμένος
320γρ. έτοιμο φύλλο σφολιάτας
Μέθοδος
Βήμα 1ο
Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Μαγειρέψτε τα μανιτάρια σε αρκετά δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαγειρευτούν και να ροδίσουν – αυτό θα αποδώσει πραγματικά τη γεύση τους όταν μπουν στην πίτα αργότερα, οπότε μην αγνοήσετε αυτό το βήμα.
Βήμα 2ο
Βγάλτε τα μανιτάρια από το τηγάνι και προσθέστε τα πράσα και το βούτυρο. Μαγειρέψτε απαλά για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ και μετά πασπαλίστε με το αλεύρι. Ανακατέψτε τα πράσα στη φωτιά για 2 λεπτά και στη συνέχεια ανακατέψτε σταδιακά με τον ζωμό κοτόπουλου. Σιγοβράστε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να πήξει.
Βήμα 3ο
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και τον μαϊντανό. Βάλτε τα πάντα σε ένα ταψί.
Βήμα 4ο
Ζεστάνετε τον φούρνο στους 190C/αέρα. Σκεπάστε το ταψί με τη ζύμη, «κλειδώστε» τις άκρες με ένα πιρούνι και μετά κάντε μια τρύπα για τον ατμό στο κέντρο. Ψήνεται για 25-30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Λαζάνια με ζαμπόν, σπανάκι και μοτσαρέλα
Μια καλή ευκαιρία για να αξιοποιήσετε το χοιρινό που σας περίσσεψε.
Υλικά
500γρ. σπανάκι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 μεγάλα πράσα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
300 γρ. κρέμα γάλακτος light
250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
300γρ. χοιρινό ψημένο ψιλοκομμένο
300γρ. λαζάνια φρέσκα
2 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
Μέθοδος
Βήμα 10
Βάλτε το σπανάκι σε ένα μεγάλο τρυπητό και περιχύστε το με ένα μπρίκι με βρασμένο νερό. Αφήστε το να στραγγίξει και να κρυώσει.
Βήμα 2ο
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε το σκόρδο, τα πράσα και πολλά καρυκεύματα. Μαγειρέψτε σε ήπια φωτιά για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3ο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C/αέρα. Κρατήστε 4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και μια χούφτα μοτσαρέλα (λευκή σάλτσα). Ανακατέψτε την υπόλοιπη μέσα στα πράσα. Στύψτε το περιττό νερό από το σπανάκι, ψιλοκόψτε το και ανακατέψτε το στο μείγμα του πράσου. Μαγειρέψτε για 2 λεπτά και μετά αλατοπιπερώστε. Χωρίστε το χοιρινό και την υπόλοιπη μοτσαρέλα σε 3 στοίβες.
Βήμα 4ο
Για να συναρμολογήσετε, βάζετε μια λεπτή στρώση σάλτσας σε ένα ταψί 20 εκ. x 30 εκ. Περιχύστε τα λαζάνια, με 1/3 από την υπόλοιπη σάλτσα, 1/3 ζαμπόν και 1/3 μοτσαρέλα. Επαναλάβετε με άλλη μια στρώση ζυμαρικά, 1/3 σάλτσας, χοιρινό και μοτσαρέλα. Προσθέστε άλλη μια στρώση ζυμαρικά, σάλτσα, χοιρινό και μοτσαρέλα και τελειώστε με μια στρώση ζυμαρικά. Απλώνουμε πάνω την κρέμα που έχουμε κρατήσει και πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Σούπα κολοκύθας με «σάντουιτς» ροκφόρ
Σας έχει απομείνει αρκετό μπλε τυρί; Αντί να το σερβίρετε με κράκερ, δοκιμάστε να το κάνετε σάντουιτς. Σερβίρετε με μεγάλες κούπες σούπας για ένα ζεστό δείπνο.
Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
καρότα 2 σε κύβους
2 στικ σέλερι σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
1 κιλό κολοκύθα μετά το ξεφλούδισμα, κομμένο σε κύβους
1,2 λίτρα ζωμός κοτόπουλου
150 ml πλήρους κρέμας γάλακτος
τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για τα «σάντουιτς»
150 γρ. ροκφόρ, αφαιρείτε η φλούδα
1 μπάλα μοτσαρέλα, στραγγισμένη και τριμμένη
1 κ.γ. φύλλα φασκόμηλου ψιλοκομμένα
8 φέτες ψωμί του τοστ
βούτυρο
Μέθοδος
Βήμα 1ο
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε την κολοκύθα και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε τον ζωμό και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και μπορείτε να την πολτοποιήσετε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Προσθέστε την κρέμα και μαγειρέψτε απαλά για 2-3 λεπτά. Βάλτε τα όλα σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν (ή χρησιμοποιήστε ένα ραβδομπλέντερ). Ζεστάνετε την λίγο για να σερβίρετε, τρίβοντας από πάνω λίγο μοσχοκάρυδο, αν θέλετε.
Βήμα 2ο
Εν τω μεταξύ, για να φτιάξετε τα κροτόν, πολτοποιήστε το μπλε τυρί και τη μοτσαρέλα με το φασκόμηλο. Μοιράστε το μείγμα ανάμεσα στις φέτες του τοστ για να φτιάξετε 4 σάντουιτς. Βουτυρώσε το εξωτερικό των σάντουιτς και στη συνέχεια τηγανίστε και από τις δύο πλευρές σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και να λιώσουν τα τυριά (αν χρειαστεί να το κάνετε σε 2 παρτίδες, μπορείτε να διατηρήσετε τα σάντουιτς ζεστά σε φούρνο). Κόψτε τα σε χοντρές ροδέλες και σερβίρετε με τη σούπα.