Δημήτρης Σκαρμούτσος στο The Opinion: «Τεράστιος γαστρονομικός πλούτος στην Θεσσαλονίκη»
Ο γνωστός μάγειρας μίλησε στο The Opinion για την εκπομπή μαγειρικής του « Γειτονιές στο πιάτο» στον ΣΚΑΙ, για τα αγαπημένα του πιάτα από την Θεσσαλονίκη και για τις σημαντικές αλλαγές στην εστίαση.
Γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον καταξιωμένο μάγειρα, Δημήτρη Σκαρμούτσο, μέσα από το πρώτο MasterChef το 2010. Κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό με τον χαρακτήρα του να κερδίσει το κοινό και να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός.
Πέρα από τις πετυχημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, στις « Γειτονιές στο πιάτο» στον ΣΚΑΙ στις 16:50 κάθε Σάββατο και στο «Fay’s Time» καθημερινά στις 11:50 στον ΣΚΑΙ, έχει 5 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα, εταιρεία catering και έχει αναλάβει και το «Δέλτα Εστιατόριο» στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ήρθε για τα γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη και μίλησε στο TheOpinion.
Πως προέκυψε η ιδέα για την εκπομπή «Γειτονιές στο Πιάτο»;
Ενώ παλιότερα υπήρχε η τάση να γνωρίσουμε μέρη γαστρονομικά ή μη, πλέον συνειδητοποίησα ότι δεν ταξιδεύουμε και δεν εξερευνούμε μαγαζιά ούτε καν στην ίδια μας την πόλη. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των απαιτητικών ωραρίων, ο κόσμος σταμάτησε να ταξιδεύει για το φαγητό. Μέσα από την εκπομπή ήθελα ενεργοποιήσω το κοινό δείχνοντας του ότι υπάρχουν και αλλά πράγματα πέρα από τις δικές του γειτονιές. Επίσης ήθελα να δώσω βήμα σε όλους τους καταπληκτικούς εστιάτορες ή μάγειρες, οι οποίοι έχουν ένα φοβερό προϊόν αλλά δεν έχουν τον τρόπο να το προβάλουν. Δίνεται ένα μικρό παράθυρο ώστε αυτοί οι άνθρωποι να δείξουν ένα κομμάτι της δίκης τους δουλειάς.
Πως αποφασίσατε να επισκεφτείτε την Θεσσαλονίκη;
Όταν άρχισαν να στερεύουν οι γειτονιές στην πρωτεύουσα, αποφασίσαμε να βγούμε εκτός Αθηνών, για να γνωρίσει ο κόσμος αλλά μέρη. Για αυτό ήρθαμε και στην Θεσσαλονίκη και μόλις τώρα γυρίσαμε από το Ηράκλειο. Θα ξανά έρθουμε, σίγουρα Θεσσαλονίκη γιατί όσο ήμασταν πάνω συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει τεράστιος γαστρονομικός πλούτος στην πόλη και τα δυο επεισόδια δεν ήταν αρκετά για να τον αναδείξουν.

Υπάρχει ένα πιάτο που το συνδέετε με την Θεσσαλονίκη και κάθε φορά που ανεβαίνετε το δοκιμάζετε;
Είναι πάρα πολλά δεν νομίζω ότι μπορώ να διαλέξω. Αν έπρεπε να καταλήξω σε ένα θα σου έλεγα το σουτζουκάκι είτε από τα Βομβίδια είτε να τα φας από το κέντρο είτε έξω από την Θεσσαλονίκη. Επίσης τα Ποντιακά πιάτα που μπορείς να βρεις στην Θεσσαλονίκη με ενθουσιάζουν. Δεν μπορώ να παραβλέψω τα μαγειρευτά της Θεσσαλονίκης που τα κάνουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο αλλά και τα θαλασσινά γιατί πιστεύω ότι εκεί το ψάρι έχει τελείως διαφορετική γεύση.
Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες στα γυρίσματα και στο στήσιμο της εκπομπής;
Η εκπομπή ξεκίνησε δειλά δειλά με αρκετό άγχος, γιατί έπρεπε να βγούμε έξω, να βρούμε μαγαζιά, να συντονιστούμε και να τα προβάλουμε σωστά. Είναι μια ανθρωποκεντρική εκπομπή που προσπαθεί να εστιάζει στους ανθρώπους που έχουν φτιάξει τα εστιατόρια και έχουν δημιουργήσει συνταγές μέσα σε δέκα λεπτά για το καθένα. Μέσα σε αυτά τα δέκα λεπτά πρέπει να δείξουμε την πορεία και την ιστορία τους.
Επιπλέον υπάρχει μεγάλος φόβος μήπως δεν καταφέρουμε να τα προβάλουμε σωστά. Πολλές φορές μιλάς και με ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία με την τηλεόραση, αγχώνονται παρά πολύ και ξεχνάνε να πουν πράγματα. Παρά τις δυσκολίες, με τον καιρό την αγαπήσαμε πολύ όχι μόνο εγώ αλλά και όλο το συνεργείο, με το οποίο είμαστε μαζί αρκετά χρόνια. Έτσι καταφέραμε και κλείσαμε αισίως 100 επεισόδια, στα οποία έχουμε πάρει τόση αγάπη και τόσα πολλά ευχαριστώ από αυτούς τους ανθρώπους και έχουμε δείξει τόσο πολύ ποιοτικό φαγητό στον τηλεθεατή. Στο τέλος, από αυτά ανταμείβεσαι.
Μια γειτονία ή μια πόλη που δεν περιμένατε να σας εντυπωσιάζει όταν γυρίζατε την εκπομπή;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Όλη η Αθήνα όπως και η Θεσσαλονίκη με εξέπληξε. Ζούσα καιρό στην Θεσσαλονίκη όμως τα τελευταία έξι χρόνια λείπω από την πόλη. Όταν ήρθα με την εκπομπή «Γειτονιές στο πιάτο» είδα καινοτόμες ιδέες και τεράστια γαστρονομική ανάπτυξη με πάρα πολύ σεβασμό στο φαγητό και στην πρώτη ύλη. Δεν είδα «πυροτεχνήματα» μαγαζιά που θα « ανάψουν» και θα έχουν μεγάλη απήχηση για λίγο και μετά θα «σβήσουν».
Από την άλλη, κάθε γειτονιά που πηγαίνω, ακόμα και στην ίδια μου την πόλη στην Αθήνα, με εντυπωσιάζει. Στην δίκη μου γειτονιά υπήρχαν μέρη που δεν ήξερα ούτε καν εγώ. Πάντως μου είναι δύσκολο να διαλέξω μια γειτονιά γιατί θα παραπονεθούν οι άλλες.

Ποια χώρα σας εμπνέει στην δημιουργία συνταγών;
Πριν έρθω στην Ελλάδα θεωρούσα ότι οι κουζίνες και τα προϊόντα δεν έχουν σύνορα. Επαγγελματικά στην μαγειρική νομίζω έτσι πρέπει να είναι. Στο μυαλό σου να έχεις την πρώτη ύλη. Για αυτό για εμένα, πηγή έμπνευσης ήταν πάντα τα προϊόντα.
Όμως όταν γύρισα στην Ελλάδα από την Αμερική, γνώρισα την ελληνική κουζίνα και την ξανά αγάπησα, γιατί την είχα ξεχάσει. Γνώρισα Έλληνες παραγωγούς, κατάλαβα την αγάπη και το μεράκι που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και είπα ότι πρέπει να επενδύσω μαγειρικά παρά πολύ σ αυτό. Πλέον η βασική μου έμπνευση έχει να κάνει με την ελληνικότητα των πιάτων χωρίς να αφήνω πίσω το μαγειρικό μου παρελθόν.
Πως διαχειρίζεστε τον χρόνο σας έχοντας τόσες επιχειρηματικές δραστηριότητες με εστιατόρια και την εταιρία κέτερινγκ αλλά και την εκπομπή «Γειτονιές στο πιάτο» και τις εμφανίσεις σας στην εκπομπή «Fay’s Time» στον ΣΚΑΙ;
Πάντα σαν άνθρωπος έκανα αρκετά πράγματα, τα οποία μου αρέσουν. Έτσι έχω μεγαλώσει από μικρός και έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Βέβαια οτιδήποτε έκανα ήταν γύρω από το φαγητό είτε αυτό λέγεται τηλεόραση είτε λέγεται εστιατόρια. Μέσα σε αυτά, σίγουρα, βάζω την οικογένεια και τα παιδιά μου.
Θεωρώ ότι οι άνθρωποι όταν κάνουν κάτι που τους αρέσει και τους συναρπάζει, βρίσκουν τον χρόνο να το κάνουν. Ενώ όταν κάνεις κάτι από αγγαρεία, πολλές φορές θα νομίζεις ότι δεν έχεις χρόνο. Εγώ την μαγειρική δεν την έκανα ποτέ από αγγαρεία. Μπήκα στο επάγγελμα τυχαία, το αγάπησα και μετά από 35 χρόνια στον χώρο η αγάπη αυτή έχει παραμείνει. Για αυτό και το κάνω ακόμα με πολύ μεγάλη χαρά. Στο μέλλον δεν ξέρω τι θα γίνει, μπορεί να υπάρξει στιγμή που θα βαρεθώ όποτε να σταματήσω να κάνω πράγματα. Ακόμα όμως δεν έχει συμβεί αυτό.
Η πατρότητα σας άλλαξε και αν ναι με ποιον τρόπο;
Καλά εννοείται. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος ο οποίος πιστεύει ότι η γέννηση ενός παιδιού δεν θα τον αλλάξει. Εμένα θεωρώ ότι μου έδωσε παρά πολύ αγάπη, με έκανε πολύ πιο υπεύθυνο, γιατί ξαφνικά ήμουν υπεύθυνος και για άλλες ζωές εκτός από την δίκη μου. Μου άνοιξε δρόμους στο μυαλό που δεν είχα ακολουθήσει ποτέ.
Υπάρχουν αλλαγές μετά την πανδημία και την ακρίβεια στον χώρο της εστίασης;
Υπάρχει τεράστια αλλαγή σε πολλούς τομείς. Καταρχήν με την πανδημία ο κόσμος μαγείρεψε παρά πολύ και ασχολήθηκε με την μαγειρική είτε φτιάχνοντας πιάτα είτε διαβάζοντας για το φαγητό. Ήταν μια συνηθισμένη ασχολία του κόσμου όσο ήταν κλεισμένος στο σπίτι. Το σούπερ μάρκετ ήταν το μόνο που επιτρέπονταν και πολλοί το έβλεπαν σαν βραδινή έξοδο και σαν διασκέδαση. Άρα είδαμε ότι ο κόσμος βγήκε από την πανδημία πολύ πιο υποψιασμένος με το φαγητό από ότι ήταν πριν.
Επιπλέον, η οικονομική κρίση και οι ανατιμήσεις στον χώρο των τροφίμων επηρέασε πολύ τον δικό μας κλάδο. Προσπαθούμε να απορροφήσουμε πάρα πολλά πράγματα και να γίνουμε πιο προσιτοί στον κόσμο για να μην χάσουμε τους πελάτες μας αλλά αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Γιατί δεν γίνεται να προσπαθείς να διατηρήσεις μια ποιότητα όταν υπάρχουν ανατιμήσεις και να κρατήσεις τις ίδιες τιμές. Πλέον θέλει μεγάλη προσοχή και ισορροπία. Το καλό είναι ότι αρκετοί πελάτες μας είναι γνωστές. Έτσι εμείς γινόμαστε πολύ πιο υπεύθυνοι στο τι θα σερβίρουμε πως θα το σερβίρουμε και σε τι τιμή θα το σερβίρουμε.