Η κηπουρική προσφέρεται φυσικά για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Επομένως, εάν υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τα σκουπίδια ενώ εξοικονομούμε χρήματα, ας το δοκιμάσουμε, ξανακαλλιεργώντας λαχανικά από τα υπολείμματα της κουζίνας.
Αντί να πετάμε ή να κάνουμε κομποστοποίηση το κάτω μέρος (ή τις κορυφές) των λαχανικών κατά την προετοιμασία τους, μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε στο περβάζι μας.
Η Jessica Damiano, αρθρογράφησε σχετικά στο AP και προτείνει την παραπάνω μέθοδο, αλλά αποκλειστικά σε γλάστρες και όχι σε κήπο.
Γενικές συμβουλές:
- Τα υπολείμματα θα αναπτυχθούν καλύτερα σε ένα ηλιόλουστο σημείο.
- Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και αντικαταστήστε το κάθε μέρα ή δύο για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων.
- Μην ανησυχείτε αν το βυθισμένο τμήμα των μοσχευμάτων σας γίνει λίγο γλοιώδες, αλλά αν όλο αρχίσει να γίνεται καφέ, ρίξτε το στο σωρό κομποστοποίησης και ξεκινήστε από την αρχή.
Πατζάρια
Το καλό με τα παντζάρια είναι ότι παρέχουν δύο συνοδευτικά – την κονδυλώδη ρίζα και τα νόστιμα χόρτα. Αν και δεν μπορείτε να ξανακαλλιεργήσετε ένα παντζάρι σε εσωτερικό χώρο από ένα μοσχεύμα, μπορείτε σίγουρα να δημιουργήσετε περισσότερα φυλλώδη πράσινα: Κόψτε το πάνω μέρος από ένα παντζάρι και τοποθετήστε το με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα πιάτο που περιέχει αρκετό νερό για να το κρατήσει το κομμένο άκρο βυθισμένο. Νέα φύλλα θα φυτρώσουν από την κορυφή μέσα σε λίγες μέρες και μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή τους σε μερικές εβδομάδες. (Αυτή η μέθοδος λειτουργεί επίσης με το δαυκί ή παστινάκια και με το γογγύλι ή ρέβα).
Σέλερι
Κόψτε 7,5 εκατοστά από το κάτω μέρος ενός «κεφαλιού» σέλινου και, στη συνέχεια, κόψτε μια «φέτα» από το κάτω μέρος του τμήματος 7,5 εκατοστών. Τοποθετήστε το με τη δεξιά πλευρά προς τα πάνω σε ένα ρηχό δοχείο κι ρίξτε 5 εκατοστά νερό. Κάτι νέο θα φυτρώσει από το κέντρο σε λίγες μόνο μέρες.
Κρεμμύδι και πράσα
Κόψτε ολόκληρο το λευκό μέρος από το κάτω μέρος ενός μίσχου πράσου ή κρεμμυδιού και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το με τη ρίζα προς τα κάτω σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι που έχει 2,5 εκατοστά νερό. Εάν το κοτσάνι ξεπερνά το βάζο, μετακινήστε το σε μεγαλύτερο. Θα έχετε συγκομιδή σε μερικές εβδομάδες.
Μαρούλι romaine (Lactuca sativa)
Κόψτε 7,5 εκατοστά από το κάτω μέρος ενός κεφαλιού μαρουλιού τύπου romaine και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα του.
Τοπετήστε την «καρδιά» 7,5 εκατοστών σε ένα ρηχό δοχείο στο οποίο έχτε προσθέσει 1,2 εκατοστά νερό. Μέσα σε μια εβδομάδα, ένα βλαστάρι θα αναδυθεί από το κέντρο του. Καθώς μεγαλώνει, είναι φυσιολογικό μερικά από τα εξωτερικά φύλλα της καρδιάς να γίνονται καφέ. Αφαιρέστε τα. Όταν το κέντρο του είναι αρκετά μεγάλο για μια σαλάτα (ή σάντουιτς), κόψτε το και απολαύστε το – μετά περιμένετε να αναπτυχθούν περισσότερα.