Τα τρόφιμα που πρέπει να τρως αν έχεις «πατήσει» τα 40

Πέρα από τη σωματική άσκηση, είναι σημαντικό να υπάρχει και μια ισορροπημένη διατροφή

Τα τρόφιμα που πρέπει να τρως αν έχεις «πατήσει» τα 40

Όταν κάποιος φτάσει τα 40 χρόνια ζωής, χρειάζεται να παρακολουθεί το μεταβολισμό, τη μυϊκή μάζα, την ισορροπία των ορμονών, τη διάθεση και το βάρος, γιατί ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην υγεία που μικρότερος δεν είχε.

Εκτός από την καθημερινή άσκηση, η διατροφή με θρεπτικά συστατικά  είναι ο κατάλληλος τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία και να αποφευχθούν ορισμένες αρρώστιες.

Πιο συγκεκριμένα, οι τροφές που πρέπει να ενταχθούν:

Αβοκάντο:

Είναι πλούσιο σε κάλιο και υγιή λίπη και συμβάλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ξηροί Καρποί:

Πλούσιοι σε υγιή λίπη, πρωτεϊνη, φυτικές ίνες και βοηθούν στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και την αποφυγή καρδιακών προβλημάτων και διαβήτη.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά:

Περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, λουτεΐνης, φυλλικού οξέος, ασβεστίου και βήτα καροτενίου, που μπορούν να διατηρήσουν τη λειτουργία της μνήμης.

Γιαούρτι:

Το γιαούρτι, εκτός των άλλων, περιέχει πολύ ασβέστιο και ενισχύει τα οστά, περιέχοντας ελάχιστο νάτριο

Ελαιόλαδο:

Βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, περιέχοντας υγιή ακόρεστα λίπη που έχουν αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλοντας στην βέλτιστη υγεία της καρδιάς.

Αυγά:

Περιέχουν Βιταμίνη D  και πρωτεϊνη που βοηθούν τα οστά και ενισχύουν τους μύες.

Σπόροι Chia:

Περιέχουν φυτικές ίνες, ωμέγα-3, μαγνήσιο για την υγεία των οστών και φυτική πρωτεΐνη, βοηθώντας στον κορεσμό.

Καρότα:

Εκτός από το ότι περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, τα καρότα περιέχουν επίσης β-καροτένιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ζωντανή πορτοκαλί απόχρωση τους. Αυτή η χρωστική στη συνέχεια μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που ενισχύει την ανοσία και προστατεύει τα μάτια από την ωχρά κηλίδα

Μπρόκολο:

Πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη, αυτό το λαχανικό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες C, B6 και A – όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, του Αλτσχάιμερ και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Πιπεριές:

Περιέχουν πολλή βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την ανοσία και βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου.

Τζίντζερ:

Ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ εβδομαδιαίως μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος, αυτή η αρωματική ρίζα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, στην ανακούφιση του πόνου της εμμήνου ρύσεως και των μυών και πιθανώς ακόμη και στην αποτροπή της παχυσαρκίας. Η ρίζα τζίντζερ είναι επίσης μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για τη ναυτία και για άλλα πεπτικά προβλήματα.

Μανιτάρια:

Τα μανιτάρια περιέχουν δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά: την εργοταθειονίνη και τη γλουταθειόνη. Η εργοταθειονίνη ειδικότερα, είναι γνωστή για τον περιορισμό του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τη γήρανση και τις ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη D, η οποία συνήθως λαμβάνεται μέσω του ηλιακού φωτός.

Εσπεριδοειδή:

Περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνη C, που βοηθάν στην λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς.