Ψωρίαση: Αυτά είναι τα τρόφιμα που επιδεινώνουν την αυτοάνοση πάθηση

Μελέτη εμβαθύνει στο πώς οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν συνολικά την υγεία, εντοπίζοντας μια νέα συσχέτιση με μια γνωστή αυτοάνοση δερματική πάθηση

Ψωρίαση: Αυτά είναι τα τρόφιμα που επιδεινώνουν την αυτοάνοση πάθηση
pixabay

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Μια πρόσφατη μελέτη, ωστόσο, φέρνει στο φως μια νέα ανησυχητική συσχέτιση: η κατανάλωση αυτών των ιδιαίτερα επεξεργασμένων προϊόντων φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά παρασκευάσματα που δημιουργούνται κυρίως από συστατικά που προέρχονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λίπη, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα. Περιέχουν επίσης διάφορα πρόσθετα για να είναι πιο γευστικά, ελκυστικά και μακράς διάρκειας, όπως χρώματα, γαλακτωματοποιητές, αρώματα και συντηρητικά.

Κλασικά παραδείγματα αυτών των τροφίμων είναι τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα γλυκισματοποιημένα δημητριακά, τα έτοιμα προς κατανάλωση ή θέρμανση προϊόντα και τα αλλαντικά.

Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Σύμφωνα με το ygeamou, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την δρ. Emilie Sbidian, δερματολόγο στο Νοσοκομείο Henri-Mondor στο Créteil της Γαλλίας, ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 18.500 συμμετεχόντων, εκ των οποίων 1.825 άτομα είχαν ψωρίαση, ενώ 802 από αυτά ταξινομήθηκαν ως «ενεργές» περιπτώσεις.

Για να διερευνηθεί ο ρόλος της διατροφής, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσα γραμμάρια υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων καταναλώνουν καθημερινά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Τα άτομα με ενεργή ψωρίαση ήταν 36% πιο πιθανό να καταναλώνουν τις υψηλότερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

Τα ευρήματα προσθέτουν στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των δημοφιλών τροφίμων στην υγεία. Για τα άτομα με ψωρίαση, οι διατροφικές επιλογές μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση της πάθησης. Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη της μείωσης της πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της υιοθέτησης μιας διατροφής πλούσιας σε ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Dermatology.