Πως να φτιάξετε λαχταριστά μελομακάρονα στο σπίτι
Kαθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».
Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα και έχουν φανατικούς θαυμαστές.
Kαθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».
Υλικά για τα μελομακάρονα
Για τη ζύμη:
1 φλιτζάνι (250 ml) ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
3/4 φλιτζανιού (150 γρ.) ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/4 φλιτζανιού κονιάκ (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (τριμμένο)
1 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
1½ φλιτζάνι μέλι
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
1½ φλιτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού
Για το πασπάλισμα:
Καρύδια ψιλοκομμένα
Κανέλα
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία της ζύμης:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλεύρι.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στα υγρά, ζυμώνοντας απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προσοχή: Μην παραζυμώσετε τη ζύμη.
2. Σχηματισμός και ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα (περίπου στο μέγεθος μιας μεγάλης καρυδιάς).
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα πιέζουμε ελαφρώς με ένα πιρούνι για να κάνουμε σχέδια στην επιφάνειά τους.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
3. Ετοιμασία του σιροπιού:
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
4. Σιρόπιασμα:
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ρίχνουμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα μέσα στο χλιαρό σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα, τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
5. Σερβίρισμα:
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και λίγη κανέλα.