Πως να «εκμεταλλευτείτε» τα υπολείμματα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Με αυτές τις ιδέες, το φαγητό δεν πάει χαμένο, ενώ μπορείτε να απολαύσετε δημιουργικά και χορταστικά πιάτα ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα! 

Πως να «εκμεταλλευτείτε» τα υπολείμματα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
Εικόνα: Unsplash

Τα υπολείμματα από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορούν να μετατραπούν σε νέα, νόστιμα πιάτα!

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα:

1. Σούπες και ζωμοί

Κρέας ή κόκκαλα: Φτιάξτε ζωμό με τα κόκκαλα ή τα κομμάτια κρέατος που περίσσεψαν (γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι). Προσθέστε λαχανικά, βότανα και καρυκεύματα.

Πουρές ή πατάτες: Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα από πουρέ πατάτας για να δώσετε πλούσια υφή στη σούπα.

2. Σάντουιτς και wraps

Γαλοπούλα, χοιρινό ή άλλο κρέας: Φτιάξτε χορταστικά σάντουιτς με φέτες κρέατος, μαρούλι, ντομάτα και μια σος από μαγιονέζα και μουστάρδα.

Γέμιση ή λαχανικά: Χρησιμοποιήστε τα μέσα σε πίτες ή wraps.

3. Πίτες και κις

Κρέας, λαχανικά και τυριά: Δημιουργήστε αλμυρές πίτες ή κις. Ανακατέψτε τα υπολείμματα με αυγά, γάλα και φύλλο σφολιάτας.

Γέμιση: Χρησιμοποιήστε την ως βάση για μια χορταστική πίτα ή προσθέστε λίγο τυρί και ψήστε την σε φύλλο.

4. Ριζότο ή ζυμαρικά

Κρέας ή λαχανικά: Ανακατέψτε τα με ρύζι ή ζυμαρικά και φτιάξτε ένα γρήγορο γεύμα.

Σάλτσες: Χρησιμοποιήστε την περίσσεια από σάλτσες για να δώσετε γεύση.

5. Ομελέτες ή scrambles

Ανακατέψτε ψιλοκομμένα υπολείμματα κρέατος, λαχανικών ή τυριών με αυγά για μια γρήγορη ομελέτα ή scramble.

6. Τάρτες ή πίτσες

Κρέας και λαχανικά: Χρησιμοποιήστε τα για γαρνιτούρα σε πίτσα ή βάση τάρτας με λίγο τυρί.

Γέμιση ή σάλτσες: Ενσωματώστε τες στη βάση της πίτσας.

7. Μπιφτέκια ή κεφτεδάκια

Κρέας: Αλέστε το περίσσιο κρέας, προσθέστε αυγό, φρυγανιά, μυρωδικά και πλάστε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια.

8. Γλυκά

Κέικ ή ψωμί: Αν έμειναν γλυκά, όπως κέικ ή βασιλόπιτα, μετατρέψτε τα σε πουτίγκα ψωμιού ή τρουφάκια.

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα: Αναμείξτε τα για βάση σε cheesecake ή θρυμματίστε τα πάνω από παγωτό.

9. Κατάψυξη για αργότερα

Αν δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε όλα τα υπολείμματα άμεσα:

Καταψύξτε το κρέας σε μικρές μερίδες.

Γέμιση, σάλτσες ή ζωμούς: Αποθηκεύστε τα σε αεροστεγείς σακούλες ή τάπερ.

Με αυτές τις ιδέες, το φαγητό δεν πάει χαμένο, ενώ μπορείτε να απολαύσετε δημιουργικά και χορταστικά πιάτα ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα!