Διακοπή ρεύματος: Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στο ψυγείο

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το εσωτερικό του

Διακοπή ρεύματος: Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στο ψυγείο

Συνεχίζονται οι προγραμματισμένες, διακοπές ρεύματος στην Θεσσαλονίκη, με το ερώτημα να είναι πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η ιδανική θερμοκρασία, για το εσωτερικό του ψυγείου είναι οι τέσσερις βαθμοί. Αν αυξηθεί, η κατανάλωση τροφίμων μπορεί να επιφέρει τροφικές δηλητηριάσεις, λόγω μικροβίων στα φαγητά.

Ενδεικτικά τρόφιμα που πρέπει να πετάξετε μετά από 2 ώρες υψηλής θερμοκρασίας όπως αναφέρει το iatropedia, είναι έτοιμες πίτσες, ωμά κρέατα (και πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά), μαλακά τυριά, γάλα, γιαούρτια κ.λπ.

Ωστόσο πότε θα αρχίσει να υπερβαίνει η θερμοκρασία του ψυγείου σας τους 4 βαθμούς; Η USDA τονίζει πως στα ψυγεία που λειτουργούν καλά, αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από 4 ώρες χωρίς ρεύμα.

Για να εξασφαλίσετε ότι και το δικό σας ψυγείο θα αντέξει τουλάχιστον τόσο, φροντίστε να μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του, συνιστά η Dr. Jill Roberts, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Ειδάλλως, η θερμότητα του περιβάλλοντος θα ρίξει γρήγορα τη θερμοκρασία του.

H κατάψυξη

Τα τρόφιμα στην κατάψυξη είναι πιο ασφαλή χωρίς ρεύμα. Μπορεί να αντέξουν μεταξύ 24 και 48 ωρών, αναλόγως με το πόσο γεμάτη είναι και πόσο συχνά ανοίγετε την πόρτα της.

Στην πραγματικότητα, θα αντέξουν 48 ώρες αν η κατάψυξη είναι γεμάτη και δεν ανοίξετε την πόρτα. Αν όμως είναι γεμάτη κατά το ήμισυ, θα αντέξουν 24 ώρες.

Ωστόσο μόνο του το γεγονός πως κάποια τρόφιμα είναι κατεψυγμένα δεν σημαίνει ότι είναι απολύτως ασφαλή. Η κατάψυξη δεν σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Απλώς τους εμποδίζει να αναπτυχθούν.

Επομένως, οποιαδήποτε μικροβιακή μόλυνση συνέβη πριν τα καταψύξετε, θα παραμείνει και όσο είναι κατεψυγμένα, λέει η Dr. Bryan Quoc Le, ερευνήτρια στο Τμήμα Χημεία του Πανεπιστημίου Pacific Lutheran.

Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που θα αποψυχθούν έως ότου έρθει το ρεύμα δεν πρέπει να τα ψύξετε εκ νέου. Tο USDA παραθέτει στην ιστοσελίδα του και έναν οδηγό για ποια τρόφιμα της κατάψυξης πρέπει να πετάξετε. Ο γενικός κανόνας είναι πως κρατάτε ό,τι έχει κρυστάλλους πάγου και είναι παγωμένο όταν το αγγίζετε και πετάτε ό,τι έχει αποψυχθεί.

Ποια χαλάνε πιο γρήγορα

Τα πρώτα τρόφιμα που συνήθως αλλοιώνονται όταν μείνουν πολλές ώρες στο ψυγείο χωρίς ρεύμα είναι κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και φαγητά που έχουν περισσέψει, λέει η Dr. Roberts.

Τα σκληρά τυριά είναι πιο σταθερά, τα τριμμένα πιο ασταθή. Γάλα και γιαούρτι είναι δύο είδη που δεν θέλετε να καταναλώσετε, εάν έμεινε το σπίτι σας πολλές ώρες χωρίς ρεύμα.