Σε ποια ηλικία πρέπει να δίνετε στα παιδιά φιστίκια

Σε ποια ηλικία πρέπει να δίνετε στα παιδιά φιστίκια

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αλλαγή στις ιατρικές οδηγίες σχετικά με την εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφίμων στη βρεφική ηλικία έχει ήδη αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Δέκα χρόνια μετά τη δημοσίευση της πρωτοποριακής έρευνας που έδειξε ότι η πρώιμη κατανάλωση προϊόντων φυστικιού μπορεί να αποτρέψει σοβαρές και ενίοτε απειλητικές για τη ζωή αλλεργίες, νέα δεδομένα αποκαλύπτουν πως η πρακτική αυτή έχει όντως μειώσει τον αριθμό των περιστατικών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν αποφύγει την ανάπτυξη αλλεργίας στα φιστίκια χάρη στις κατευθυντήριες γραμμές που θεσπίστηκαν το 2015, οι οποίες συνιστούν την εισαγωγή του αλλεργιογόνου ήδη από τον τέταρτο μήνα ζωής. Οι συστάσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα: το 2021, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας εισηγήθηκε την εισαγωγή φιστικιών μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών, ενώ Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία κινούνται αντίστοιχα.

Η νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο Pediatrics, καταγράφει με σαφήνεια τη θετική επίδραση αυτών των οδηγιών. «Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι υπάρχουν λιγότερα παιδιά με τροφική αλλεργία σε σχέση με ό,τι θα περιμέναμε χωρίς αυτή την παρέμβαση δημόσιας υγείας», σημειώνει ο δρ Ντέιβιντ Χιλ, αλλεργιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Αναλύοντας στοιχεία από δεκάδες παιδιατρικά ιατρεία, οι ερευνητές κατέγραψαν μείωση πάνω από 27% στις αλλεργίες στα φιστίκια μεταξύ παιδιών έως τριών ετών μετά την εφαρμογή των πρώτων οδηγιών το 2015—και πάνω από 40% μετά την επέκτασή τους το 2017.

Πώς φτάσαμε στην αλλαγή των οδηγιών

Για δεκαετίες οι γιατροί συνέστησαν την καθυστέρηση εισαγωγής φιστικιών και άλλων αλλεργιογόνων μέχρι τα τρία χρόνια, φοβούμενοι ότι η πρόωρη έκθεση θα επιδείνωνε τον κίνδυνο. Αυτό άλλαξε ριζικά το 2015 με τη μελέτη LEAP του Gideon Lack από το King’s College London, η οποία έδειξε ότι η πρώιμη εισαγωγή φιστικιών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας κατά περισσότερο από 80%. Επιπλέον, η προστασία αυτή αποδείχθηκε ότι διατηρείται μέχρι και την εφηβεία στο 70% των παιδιών.

Ωστόσο, η εφαρμογή των νέων οδηγιών δεν ήταν άμεση. Η αβεβαιότητα γύρω από τον σωστό τρόπο εισαγωγής των φιστικιών, καθώς και ο φόβος μακριά από ελεγχόμενα κλινικά περιβάλλοντα, καθυστέρησαν την υιοθέτηση της πρακτικής από γιατρούς και γονείς.

Τι προβλέπεται σήμερα

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες του 2021 προτείνουν την εισαγωγή φιστικιών και άλλων σημαντικών αλλεργιογόνων μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενος έλεγχος. Οι γονείς, πάντως, ενθαρρύνονται να συμβουλεύονται τον παιδίατρο για κάθε απορία.

«Δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες», εξηγεί ο Χιλ. «Μικρές γεύσεις από φυστικοβούτυρο, γιαούρτι γάλακτος ή σόγιας, και βούτυρα από ξηρούς καρπούς είναι ιδανικοί τρόποι να εκτεθεί το ανοσοποιητικό σύστημα στα αλλεργιογόνα με ασφαλή τρόπο».

Πηγή: euronews.gr