Δεκαπέντε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης κέρδισαν Αστέρια στη φετινή εκδήλωση των Βραβείων Γαστρονομίας FNL 2022.
Συνολικά μαζί με την Αθήνα 77 βραβεία κερδήθηκαν όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των βραβείων. Από αυτά δύο εστιατόρια κερδίζουν τρία αστέρια, 18 εστιατόρια αξιολογούνται με δύο αστέρια και 57 με ένα αστέρι. Στη λίστα των 77 βραβευμένων περιλαμβάνονται 32 εστιατόρια που κερδίζουν αστέρι πρώτη φορά!
Τα αστέρια των εστιατορίων της υπόλοιπης Ελλάδας θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 23 Μαΐου οπότε θα γίνει και η τελετή απονομής όλων των βραβείων.
Ο διαχωρισμός των βραβευμένων εστιατορίων σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση, την ποιοτική βαθμίδα και το στυλ τους ήταν εξαρχής η αιχμή του δόρατος στα FNL Best Restaurant Awards. Η ξεκάθαρη έμφαση που δίνεται κάθε χρόνο στην εθνική μας κουζίνα αποτυπώνεται πλέον σε τέσσερις βαθμίδες: ελληνική υψηλή γαστρονομία, σύγχρονη ελληνική κουζίνα, παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και η νέα κατηγορία της γαστροταβέρνας. Από τα 77 φετινά αστεράτα εστιατόρια τα 20 μοιράζονται ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες, πιστοποιώντας ότι η ελληνική κουζίνα αποτελεί πηγή εμπνεύσεις για πολλούς σεφ πουέχουν τη μεγάλη ικανότητα να γίνουν οι απόλυτοι εκφραστές της ύψιστης εκδοχής της, όπως ο Έκτορας Μποτρίνι στο -βραβευμένο πλέον με τρία αστέρια FNL- flagship εστιατόριό του στο Χαλάνδρι, είτε να αποδώσουν με δημιουργικό τρόπο τις γεύσεις του τόπου μας όπως -μεταξύ άλλων- ο Γκίκας Ξενάκης στο Aleria (2 αστέρια FNL), τιμώντας παράλληλα κι αυτούς που επιλέγουν να παραμείνουν θεματοφύλακες της παράδοσης. Ο Οικονόμου είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους πρωταγωνιστές σε αυτό το συρρικνωμένο πεδίο. Αλλά και η ανεπιτήδευτη γαστροταβέρνα, δηλαδή η νεωτεριστική και γαστρονομική εκδοχή της ελληνικής ταβέρνας δείχνει ότι, έστω σιγά σιγά, κερδίζει συνεχώς έδαφος κι αρέσει πολύ, όπως μεταξύ άλλων το ΦΙΤΑ ή η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου στην Αθήνα και η Μούργα στη Θεσσαλονίκη.
Στον αντίποδα, τώρα, η διεθνής κουζίνα χωρίζεται κατά κάποιο τρόπο σε τρεις κατηγορίες. Η διεθνής υψηλή γαστρονομία συμπεριλαμβάνει τα γαστρονομικά εστιατόρια που εμπνέονται από τις μεγάλες κουζίνες του κόσμου και η πρόταση τους χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα, πρωτοτυπία και μαεστρική διαχείριση άριστων πρώτων υλών. Ανάμεσα τους στη φετινή βράβευση σταθερά η τριάστερη Σπονδή, το υπερπαραγωγικό Delta που κατάφερε μέσα λίγους μήνες λειτουργίας να καρφιτσώσει δυο αστέρια FNL στο πέτο, το επίσης βραβευμένο με δυο αστέρια Zillers με σεφ τον Παύλο Κυριάκη κ.α. Στις Ευρωπαϊκές Κουζίνες συμπεριλαμβάνονται τα εστιατόρια που σερβίρουν μια ιδιαιτέρως προσεγμένη κουζίνα που αντλεί την έμπνευση της από τις παραδοσιακές γαστρονομικές κουλτούρες των ευρωπαϊκών χωρών. Το Veritable του Alain Parodi μεσουράνησε φέτος σε αυτή τη κατηγορία αποσπώντας δυο αστέρια, μαζί με το επίσης διάστερο Tudor Hall στο ξενοδοχείο King George Athens. Στη κατηγορία των Modern Bistro, τώρα, εντάσσονται όλα εκείνα τα σύγχρονα εστιατόρια που σερβίρουν από πληθωρικό fine casual φαγητό μέχρι αυθόρμητα, ανεπιτήδευτα ή και ραφιναρισμένα γαστρονομικά πιάτα, όχι απαραιτήτως με πολυτελή υλικά, που ξυπνάνε το ενδιαφέρον κυρίως λόγω της βαθιάς νοστιμιάς και του αντισυμβατικού χαρακτήρα τους. Το δημοφιλές εστιατόριο του Άρη Βεζενέ στην Αθήνα που διατήρησε και φέτος τα δυο αστέρια του είναι διαχρονικά στη κορυφή αυτής της κατηγορίας.
Στο πεδίο Fusion & Ethnic, συμπεριλαμβάνονται concept που σερβίρουν μια ξεχωριστή κουζίνα στην οποία παντρεύονται ετερόκλητα μεταξύ τους γευστικά πολιτισμικά στοιχεία σε ένα ερεθιστικό αμάλγαμα εξωτισμού και δυτικότροπων τεχνικών ή εστιατόρια τα οποία αποδίδουν με όσο το δυνατόν αυθεντικότερο τρόπο το γευστικό προφίλ χωρών πέρα από τα σύνορα της παραδοσιακής Ευρώπης. Στα FNL Best Restaurant Awards για το 2022 στην Αθήνα έχουμε 8 εκπροσώπους της κατηγορίας με το Sushimou να επαναποκτά τα δυο αστέρια του.
Όσο για το ψάρι και το κρέας παραμένουν δυο από τις ισχυρότερες γευστικές κατηγορίες με 15 βραβευμένα μαγαζιά να κλέβουν τις εντυπώσεις, ενώ το διαρκώς ανερχόμενο street food αριθμεί για φέτος 11 βραβευμένα σημεία σε Αθήνα και μόλις 1 σε Θεσσαλονίκη.
Τα βραβεία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ (7)
Σπονδή, Αθήνα
Delta Restaurant, Αθήνα NEWCOMER
Hervé, Αθήνα NEWCOMER
Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY
Soil, Αθήνα NEWCOMER
The Ziller’s, Αθήνα NEW ENTRY
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ (5)
Botrini’s, Αθήνα
Aleria, Αθήνα
CTC, Αθήνα
Hytra, Αθήνα
Varoulko Seaside, Αθήνα
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (6)
Salonika, Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
Artisanal, Αθήνα
Cookoovaya, Αθήνα
Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (4)
Γιουβετσάκια, Αθήνα
Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα
Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα NEW ENTRY
Taverna 37, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY
MODERN BISTRO (9)
Vezene, Αθήνα
Annie Fine Cooking, Αθήνα NEWCOMER
Clochard, Θεσσαλονίκη
Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
Malconi’s, Αθήνα
Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα NEWCOMER
Simul, Αθήνα
ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ (5)
Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη
Μούργα, Θεσσαλονίκη
+τροφή, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αθήνα NEW ENTRY
ΦΙΤΑ, Αθήνα NEW ENTRY
ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ (6)
Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα
Veritable, Αθήνα
Abreuvoir, Αθήνα NEW ENTRY
Monzù, Αθήνα NEWCOMER
Napul’e, Αθήνα NEW ENTRY
Le Pavillon, Αθήνα NEWCOMER
HIGH-END BEACH RESTAURANTS
–
FUSION & ETHNIC ΚΟΥΖΙΝΑ (8)
Sushimou, Αθήνα
Birdman, Αθήνα
Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα
Nikkei, Αθήνα
Νοlan, Αθήνα
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Senta, Αθήνα NEWCOMER
Freud Oriental, Αθήνα
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ (7)
Base Grill, Αθήνα
Beefbar Athens, Αθήνα
Διαγώνιος (Ψησταριά), Θεσσαλονίκη
Drakoulis Dry & Raw, Αθήνα (Βούλα, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)
Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Spit Jack, Αθήνα NEW ENTRY
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ (8)
Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
Τραβόλτα, Αθήνα
Bluefish, Αθήνα NEW ENTRY
Δουράμπεης, Αθήνα
Kritikos Port, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Milos, Αθήνα NEWCOMER
Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)
Τριζόνι, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
STREET FOOD (12)
Baba Ghanoush, Αθήνα
Black Salami, Αθήνα NEWCOMER
Chicken Picnic, Αθήνα NEWCOMER
Falafel Abu Milad, Αθήνα
Feyrouz, Αθήνα
Granello, Αθήνα
Hoocut, Αθήνα
Κώστας, Αθήνα
Μικρά Ασία (Πλατεία Αμερικής), Αθήνα
Overall, Αθήνα NEWCOMER
Smash n’ bun, Αθήνα NEWCOMER
Surfer Maya, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
*ως newcomer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.