Διαβήτης τύπου 2 και μαύρη σοκολάτα – Πως σχετίζονται

Από την άλλη η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος συνδέεται με την υπερβολική αύξηση βάρους

Διαβήτης τύπου 2 και μαύρη σοκολάτα – Πως σχετίζονται
Εικόνα: Unsplash

Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μικροσκοπικών μερίδων μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 21%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, καθώς η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξήθηκε από καμία σε πέντε μερίδες, αυξήθηκαν και τα οφέλη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Από την άλλη η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος συνδέεται με την υπερβολική αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου, ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

«Η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης, λίπους και θερμίδων, αλλά η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Binkai Liu, διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα διατροφής του Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.

Το κακάο είναι η ακατέργαστη και λιγότερο επεξεργασμένη μορφή σοκολάτας που συλλέγεται από το κακαόδεντρο Theobroma. Το κακάο περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα φλαβανολών, επομένως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό κακάο που αναγράφεται στην ετικέτα της μπάρας μαύρης σοκολάτας, τόσο περισσότερες φλαβανόλες θα περιέχει. Οι φλαβανόλες δρουν ως αντιοξειδωτικά και μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Αν και η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα, είναι πιθανό ότι τα υψηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο κακάο μπορεί να είναι ένας λόγος για τη διαφορετική επίδραση των δύο σοκολατών, είπε η Liu.

«Οι βιοδραστικές ενώσεις του κακάο που ονομάζονται φλαβανόλες έχουν αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα και σε πειραματικές μελέτες σε ανθρώπους μικρής κλίμακας ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία αποτελούν συστατικά στην παθοφυσιολογία του διαβήτη», δήλωσε ο Δρ Νέστορας Μαθιουδάκης, συν-ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης και Εκπαίδευσης του Διαβήτη στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη.

«Οπότε είναι εύλογο ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα», είπε ο Μαθιουδάκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Μια αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία

Περίπου 1 στους 10 Αμερικανούς έχει διαβήτη και έως και το 95% αυτών έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα νέα είναι ακόμη χειρότερα – μια μελέτη του Ιουλίου 2023 υπολόγισε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τουλάχιστον 1,31 δισεκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη έως το 2050, από 529 εκατομμύρια το 2021.

Οι οδηγοί αυτής της τάσης περιλαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, χρήση αλκοόλ και καπνού και κακές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής εξάρτησης από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι κάθε αύξηση κατά 10% σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούσε σε 17% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.