Παρεμβάσεις τόσο για το καλάθι του νοικοκυριού όσο και για αυτό του μαθητή αναμένονται αύριο, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως: «Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα μέτρο το οποίο έχει αποδώσει πολύ. Στο καλάθι του μαθητή θα ανακοινώσουμε και κάποια στοιχεία στατιστικά που έχουν να κάνουν με τον μεγάλο όγκο των πωλήσεων. Είδαμε ότι πραγματικά βοήθησε να διατηρηθούν σταθεροί και να μειωθούν πολλοί κωδικοί. Είχαμε και αύξηση σε κωδικούς, αλλά ήταν αυτοί οι οποίοι μπορεί να είναι ειδικοί, μπορεί να ήταν οι κωδικοί μόδας, ακριβά προϊόντα και λοιπά.
Αλλά στα βασικά προϊόντα στα κινητά προϊόντα τα οποία έπρεπε ένας μαθητής να αγοράσει, ένα νοικοκυριό να αγοράσει για τον μαθητή και τη μαθήτρια για να τα χρησιμοποιήσει, είδαμε σταθεροποίηση ή μείωση τιμών».
Ως προς το πόσες επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί από την κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία, ανέφερε:
«Δυστυχώς είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις. Να σας πω ότι μόνο στα Τρίκαλα ξεπερνούν τις 1.000. Αλλά σε επίπεδο Θεσσαλίας πρέπει να έχουμε πάνω από 5.000 επιχειρήσεις. Ακόμα συνεχίζεται η καταγραφή. Η κρατική αρωγή και η πολιτεία είναι δίπλα σε όσους είδαν σπίτια και επιχειρήσεις να καταστρέφονται. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές, τα πρώτα χρήματα -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- έχουν ήδη κατατεθεί στους λογαριασμούς των πληγέντων, και βεβαίως πάρα πολύ γρήγορα και εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν ήταν σε εκείνους τους οικισμούς όπου είχαμε καθολική καθολικές πλημμύρες πολύ γρήγορα θα δουν λεφτά στους λογαριασμούς τους»
Για το αν θα υπάρξει ανώτατη τιμή πλαφόν και σε άλλα προϊόντα, πέραν του εμφιαλωμένου νερού, για να προστατευτούν οι πληγέντες από την θεομηνία, τόνισε:
«Δυστυχώς πρόεκειται για τη συμπεριφορά κάποιων οι οποίοι προσπάθησαν σε μια τέτοια συγκυρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των οικογενειών και σε βάρος αυτών οι οποίοι έχουν πληγεί. Γι αυτό πολύ γρήγορα υποχωρήσαμε κυρίως στο νερό, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιατί υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου το νερό δεν είναι πόσιμο, το νερό δηλαδή της βρύσης. Εκεί προχωρήσαμε σε μία κρατική παρέμβαση που είχε πολλά χρόνια να γίνει, προχωρήσαμε σε διατίμηση.
Έχουμε πολλά χρόνια να ακούσουμε τον όρο διατίμηση, δηλαδή ορίσαμε ανώτατο πλαφόν πώλησης νερού. Έχουν γίνει έλεγχοι, έχουν ήδη διαπιστωθεί 13 παραβάσεις. Πολλές από αυτές είχαν να κάνουν με το νόμο για την αισχροκέρδεια και με το πλαφόν στο νερό. Κάποιες είχαν να κάνουν με τη μετατροπή με φυτικά προϊόντα. Συνολικά την τελευταία εβδομάδα έχουν επιβληθεί πάνω από 110.000 ευρώ πρόστιμα σε παραβάτες που πουλούσαν το νερό ακριβότερα.
Προχωρήσαμε σε ένα αίτημα προς τα σούπερ μάρκετ. Αλυσίδα σούπερ μάρκετ σε όλη τη Θεσσαλία προχώρησαν σε μία μείωση των τιμών τους οριζόντια στο 20%. Άρα όλα τα προϊόντα στις οργανωμένες αλυσίδες στην περιοχή της Θεσσαλίας πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες κατά 20% σε σχέση με πριν την πλημμύρα και αυτό είναι αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι σε πάρα πολλές περιοχές, έχουμε αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ που ξεπερνάει το 80%», κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός.