Τα έλατα του Ταξιάρχη: Η μαγεία της Χαλκιδικής που “στολίζει” τα Χριστούγεννα σε Ελλάδα και Εξωτερικό
Η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μια απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν μέχρι δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της
Αυξημένη ζήτηση καταγράφουν τα φυσικά έλατα του Ταξιάρχη Χαλκιδικής ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τους παραγωγούς να εργάζονται πυρετωδώς για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Ο πρόεδρος της κοινότητας και ελατοπαραγωγός, Γιάννης Ξάκης, δήλωσε ότι εντός των ημερών θα αποστείλει προσωπικά ένα δέντρο ύψους 10-12 μέτρων στην Κρήτη.
Ο κ. Ξάκης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη ζωηρή εμπορική δραστηριότητα στα περισσότερα από 60 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, όπου οι παραγωγοί του Ταξιάρχη διασφαλίζουν ότι κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να αποκτήσει το σύμβολο των εορτών. Παράλληλα, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι φετινές πωλήσεις θα ξεπεράσουν τις περσινές, οι οποίες ανήλθαν σε 32.000 δέντρα, εντός και εκτός Ελλάδας.
Οι υψηλότερες πωλήσεις σημειώθηκαν το 2009, όταν διατέθηκαν περισσότερα από 48.000 έλατα. «Όνειρό μας είναι να φτάσουμε ξανά σε αυτό το νούμερο και, γιατί όχι, να το ξεπεράσουμε», ανέφερε ο κ. Ξάκης, ευχαριστώντας τους καταναλωτές εκ μέρους των 1.000 και πλέον κατοίκων του χωριού για την προτίμησή τους.
Από τις 29 Νοεμβρίου, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη έχουν εγκατασταθεί σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Πάτρα και η Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, ανταποκρίνονται στις τηλεφωνικές παραγγελίες που συνεχίζουν να καταφθάνουν από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά, την Κύπρο και την Αλβανία. Στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιούνται εδώ και 18 χρόνια, και στην Αλβανία, που αποτελεί νέα αγορά για τρίτη συνεχή χρονιά, εξάγονται πάνω από 2.500 έλατα συνολικά.
Τιμές για όλα τα βαλάντια
Σε ό,τι αφορά τις φετινές τιμές των ελάτων Ταξιάρχη, ο κ. Ξάκης σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι το μεταφορικό κόστος παραμένει σημαντικά αυξημένο, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και παρά το υψηλό ποσό που καταβάλλουν οι ελατοπαραγωγοί στους δήμους όπου εγκαθίστανται προκειμένου να κάνουν τις πωλήσεις τους, είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανέναν καταναλωτή παραπονεμένο.
Στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται από 40 ως 100 ευρώ και στην Αθήνα από 50 ως 150, αφού όπως σημειώνει ο κ. Ξάκης, «στην πρωτεύουσα πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα». Μάλιστα, όπως τονίζει, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες, εάν οι οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους. Όπως διευκρινίζει, για να φτάσει στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται να πληρώσει μέχρι και 50% ακριβότερα (σε σύγκριση με άλλες περιοχές) σε μεταφορικά και ενοικίαση του χώρου όπου θα εγκατασταθεί.
Βέβαια, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, «παραγωγοί και καταναλωτές κάνουν τα καθιερωμένα παζάρια, ενώ δεν λείπουν και οι διευκολύνσεις», σημειώνει ο κ. Ξάκης και προσθέτει: «ενώ είμαστε μακριά από τα σπίτια μας και υπάρχει μια ταλαιπωρία, όλοι οι ελατοπαραγωγοί αδημονούμε να βρεθούμε στις εορταστικές μας θέσεις γιατί συναντάμε ανθρώπους που έχουν μπει στην καρδιά μας και δεν είναι μόνο πελάτες».
Υπενθυμίζεται ότι το σήμα της εορταστικής περιόδου δόθηκε και φέτος από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής στις 7/11, οπότε και στο πλαίσιο εκδήλωσης φωταγωγήθηκε ένα 13 μέτρων έλατο που είναι τοποθετημένο στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος. «Αν δεν περάσουν και από το φυτώριο, τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως και δέκα χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», εξηγεί ο κ. Ξάκης.